Zwerver leeft al vijf jaar in publiek toilet

In het historische hart van Gent leeft een zwerver al vijf jaar lang in een openbaar toilet. Olivier Veres (47) heeft er zich gesetteld en vormde de inkomhal om tot een knusse leefruimte met een paar stoelen en een tafeltje. “Alleen die loerende toeristen zijn nogal vervelend”, zegt hij. Volgens burgemeester Daniël Termont doet de man weinig of niets verkeerd, dus mag hij voorlopig blijven.

Elke dag schrikken toeristen én Gentenaars zich een hoedje aan de openbare toiletten van de Groentenmarkt. Olivier zit er immers in zijn ‘living’, vaak met wat kennissen en vrienden.

Hij draagt zo veel kledingstukken over elkaar dat hij zelfs in putje winter moet zweten, heeft een imposante baard en dreadlocks. Zijn kaken heeft hij zelf met opzet verminkt.

Hij jaagt ook met plezier passanten de stuipen op het lijf.

Wanneer we hem gaan opzoeken, laat hij zich meteen gelden. Een studente op weg naar het toilet trakteert hij op een scheldtirade. Na het incidentje kalmeert Olivier en vertelt hij over zijn zwerversbestaan.

“Ik leef nu negen jaar op straat. Ik heb destijds een kind verloren en zo is de ellende begonnen. Sinds vijf jaar zit ik overdag hier, maar om tien uur komt een bewakingsfirma het toilet sluiten. Dan stap ik naar Post Plaza (een leegstaand shoppingcenter, red.) om te slapen. ‘s Ochtends sta ik hier terug.”

Intimiderend

Enkele Vlaams Belang-politici die het al met de man aan de stok kregen, vroegen burgemeester Termont om hem de toegang tot de toiletten te ontzeggen. “Die man komt zeer intimiderend over, scheldt passanten de huid vol en maakt mensen opzettelijk bang. We vrezen dat hij veel mensen afschrikt om opnieuw naar Gent te komen.” Volgens de buren zijn er vooral problemen in de zomer, wanneer er veel toeristen in Oliviers ‘leefruimte’ passeren. “Dat zorgt regelmatig voor heibel.”

Toch wil Termont niet van een uitzettingsbevel weten. “Akkoord, hij is geen streling voor het oog en komt inderdaad intimiderend over. Maar het is en blijft een openbaar toilet – of je daar nu tien minuten, twee uur of tien uur blijft. Daar hebben wij niets over te zeggen. Bovendien hebben we de man op geen enkel moment kunnen betrappen op agressief gedrag. Roepen en mensen laten schrikken is niet strafbaar. We kunnen hem wel even oppakken, maar enkele uren later moeten we hem toch laten gaan.” (EDG)
(Het Laatste Nieuws)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...