Zes Vlaamse infrastructuurwerken getroffen door met kalk vervuild beton


Uit het onderzoek naar de verspreiding van met kalk vervuild beton van de Naamse vestiging van de firma Carmeuse, blijkt dat zes Vlaamse infrastructuurwerken, waaronder het viaduct van Beverdonk in Grobbendonk, getroffen zijn. Dat antwoordde Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams Belang volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn.

Eind mei 2010 raakte bekend dat 20.000 kubieke meter granulaat, waarmee beton gemaakt wordt, vervuild raakte met 100 ton kalk. “Vanuit de klantenlijst van Carmeuse werd een poging ondernomen op het spoor van de granulaten in beeld te brengen,” aldus Crevits. “Bij rechtstreeks leveringen aan betoncentrales en betonbedrijven bleek dit mogelijk, bij leveringen aan de tussenhandel is dit quasi onmogelijk.”

Het onderzoek naar betrokken bouwplaatsen loopt nog verder: “Het is niet uit te sluiten dat voorraden met vervuilde granulaten, waarvan sommige producenten ter goeder trouw menen dat hun voorraad niet is vervuild, nog niet zijn uitgeput.”

Uit de voorlopige conclusies bleek dat zes sites getroffen zijn.

Vier van de 84 geprefabriceerde brugliggers en 33 kubieke meter ter plaatse gestorte beton van het viaduct van Beverdonk in Grobbendonk zijn aangetast net als enkele onderdelen van de Trawoolcollector in Vilvoorde. Van de brug Heisbroekweg (R6) in Sint-Katelijne-Waver kregen 14 van de 76 liggers een verbod van transport naar de bouwplaats.

De 44 geprefabriceerde holle wanden van de in- en uitlaatconstructuur Negenoord-West (Dilsen-Stokkem), één kilometer fietspad langs de N43 in Deinze en twee betonleveringen voor de fietstunnel onder de verbindingsweg R4-station Gent-Sint-Pieters zijn ook mogelijk vervuild. (AHO)/
Belga

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...