Zaak van vermeende Suske en Wiske-parodie ingeleid op rechtbank

Gisterennamiddag is op de rechtbank van eerste aanleg in Brussel de rechtszaak ingeleid die WPG Uitgevers midden januari tegen Vlaams Belang had aangespannen. Inzet is de kleine Vlaams Belangkalender die eerder werd uitgedeeld op een nieuwsjaarsreceptie van de stad Gent. Daarop misbruikte de huistekenaar van de extreem rechtse partij de cover van het Suske en Wiske-album De wilde weldoener om hun eigen politieke boodschap onder de aandacht te brengen. Burgemeester Daniël Termont hing daarop op dezelfde wijze als waarop Lambik de originele cover uit 1961 sierde boven een Gents plein terwijl hij ogenschijnlijk achteloos muntstukken naar beneden gooit. Suske en Wiske kijken verschrikt naar de nieuwbakken weldoener, terwijl in de achtergrond enkele gekleurde en in boerka geklede burgers de muntstukken proberen te vergaren. WPG Uitgevers kon niet lachen met die stunt en diende prompt klacht in. Volgens Vlaams Belang Koepel Gent ging het om een “politieke spotprent”.

Gisteren bleek dat Vlaams Belang alvast een gedeelte van hun argumentatie, zijnde “territoriale en materiële onbevoegdheid”, moest inhouden. “Dat betekent dat ze meenden dat de zaak voor de verkeerde rechtbank werd gepleit, en dat ook de verkeerde personen werden aangeklaagd”, zegt Johan de Koning, uitgever-directeur van WPG. “In eerste instantie argumenteerden ze dat Vlaams Belang Koepel Gent niets te maken had met Vlaams Belang in zijn totaliteit. Maar dat konden ze niet volhouden. Zo werd de prent bijvoorbeeld ook getoond op hun nationale website.” Op 7 maart wordt de zaak gepleit. De Koning: “En dan gaat het over de kern van de zaak: of dit een parodie is of niet. Wij menen alvast van niet, en stellen dat hun tekening veel verder gaat dan enkel een parodie.”

WPG eist, naast een morele schadevergoeding waarbij gevraagd wordt dat het vonnis in de nationale en reguliere pers moet gepubliceerd worden, ook een financiële schadevergoeding. Over het geëiste bedrag wil De Koning voorlopig echter nog niet te veel kwijt. “In dit stadium is het daar nog te vroeg voor”, zegt hij. “Laten we eerst de uitspraak afwachten.” (GDW)
De Morgen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...