Wachters verkopen elektronisch afval uit containerpark

Sjoemelend Ivago-personeel betrapt

Twee Ivago-parkwachters van het containerpark in Wondelgem werden woensdagavond gearresteerd nadat ze gedumpt elektronisch materiaal uit het park verkochten aan een handelaar uit Lokeren. De Gentse recherche kon de mannen op heterdaad betrappen toen ze na sluitingsuur binnenvielen in het park op de Industrieweg. Ivago heeft de parkwachters preventief geschorst.

Nadat vorig weekend acht chauffeurs van Ivago voor 1 tot 3 maanden geschorst werden omdat ze schroot uit de verbrandingsoven voor eigen rekening verkochten, zijn nu twee parkwachters gearresteerd. De twee mannen (40 en 55 jaar oud) selecteerden zelf het elektronische afval dat burgers naar het containerpark brachten en verkochten het door aan een handelaar in tweedehandsspullen uit Lokeren.

Toen die laatste woensdagavond naar het containerpark kwam om zijn buit op te halen, viel de politie binnen. “In de bestelwagen van de handelaar werden elektronische toestellen aangetroffen en computermateriaal”, stelt het Gentse parket. “De personeelsleden kregen ruim 1.000 euro voor de goederen.”

De drie mannen werden gearresteerd en woensdagavond verhoord. Het drietal bekende deels de feiten. De bestelwagen van de handelaar, het materiaal en het geld werden in beslag genomen.

De Gentse recherche onderzocht al een jaar de handel en wandel van het duo en hun heler. Hoeveel en hoe lang de twee parkwachters materiaal achterover sloegen, is nog onduidelijk. Het parket vraagt de correctionele vervolging van het trio. Nog volgens het parket startte het onderzoek na een interne klacht bij Ivago.

“Ik ben er pas woensdagavond van op de hoogte gebracht”, stelt Ivago-voorzitter Tom Balthazar. “Ik heb onmiddellijk een speciaal directiecomité samengeroepen voor vrijdagmorgen (deze morgen, red.). Daar vraag ik de preventieve schorsing van de twee parkwachters.”

Vervolging

Dat de twee parkwachters wel correctioneel vervolgd worden en de acht chauffeurs van de verbrandingsoven niet, lijkt tegenstrijdig. “Het parket heeft een onderzoek bevolen naar de twee parkwachters. Voor de acht chauffeurs gaat het over feiten van 2002-2008, in een tijd waarin een soort gedoogbeleid heerste en waarbij het geld grotendeels naar een sociale kas ging”, verduidelijkt Balthazar. “Daar zagen we de noodzaak niet van in om klacht in te dienen bij het parket.”

Het probleem lijkt zich echter niet te beperken tot één containerpark. Vlaams Belang-raadslid Geert De Jaeger beweert dat hij getuige was van een gelijkaardige diefstal in het containerpark op de Gasmeterlaan. “Dat wordt intern onderzocht”, stelt Balthazar. “Er zijn zes controlesystemen in de containerparken. Maar we hebben aan de directie gevraagd voorstellen te doen voor een strengere controle. Tegelijkertijd moet je beseffen dat je geen totale controle kan krijgen zonder een immense bureaucratie erachter.”
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...