Voormalig TAK-leider en Gents gemeenteraadslid Eric Crommelynck overleden

Zopas bereikte ons het bericht van het overlijden van Eric Crommelynck (°1931 ). Erik heeft een belangrijke rol gespeeld in de Vlaamse Beweging. Hij groeide op in een Vlaams-nationaal gezin en was nog maar een kind toen hij na de oorlog meegesleurd werd in de repressie.

Zijn naam werd vooral bekend toen hij na het wegvallen van stichter Piet De Pauw de leiding overnam van TAK (Taal Actie Comité). In die hoedanigheid organiseerde hij in de jaren ’80 de beruchte Voerbetogingen tegen de toenmalige extreem-Waalse burgemeester José Happart. Dat de Vlamingen de strijd om Voeren uiteindelijk wonnen, is ongetwijfeld mede de verdienste van Eric Crommelynck.

Na de Voerperikelen trok hij zich om gezondheidsredenen min of meer terug. Dit belette hem echter niet in  2006 gemeenteraadslid te worden voor het Vlaams Belang, en dit als vervanger van het ontslagnemend gemeenteraadslid Wim Wienen.

Op vrijdag 16 oktober wordt om 11u00 afscheid genomen van Eric Crommelynck in het Crematorium Smetlede te Lochristi.

De Vlaams Belanggemeenteraadsfractie Gent houdt eraan hulde te brengen aan deze militante Vlaams-nationalist en maakt haar oprechte deelneming aan zijn familie en nabestaanden over.

Francis Van den Eynde
Fractievoorzitter Vlaams Belanggemeenteraadsfractie

———-

In de media verscheen o.a. het volgende n.a.v. het overlijden van Eric Crommelynck:

In het Jan Palfijnziekenhuis is donderdag Eric Crommelynck overleden. Crommelynck was vooral bekend als leider van het Taal-Aktie-Komitee (TAK), waarvan hij tussen 1978 en 1986 de voorzitter was. In die periode organiseerde hij begin jaren ’80 de roemruchte Voerwandelingen, tegen de toenmalige Franstalige burgemeester José Happart van Voeren. Enkele jaren gelden kwam Crommelynck nog even terug in het publieke leven: in 2006 kwam hij korte tijd als opvolger in de Gentse gemeenteraad terecht, voor het Vlaams Belang. (TOD)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden, zaterdag 10 oktober 2009

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...