Vluchtelingen ponton in Gentse Haven klaar!!

Vorige week vrijdag brachten we met een delegatie van het Vlaams Belang een bezoek aan het “vluchtelingenponton Reno” dat aangemeerd ligt aan de Gentse Rigakaai. Vlaams parlementslid Ortwin Depoortere, de Gentse gemeenteraadsleden Johan Deckmyn, Wis Versyp en Gabi De Boever en de provincieraadsleden Olaf Evrard en Christian Bauwens. Rudy Coddens (sp.a), schepen en OCMW-voorzitter in Gent begeleidde ons hoogstpersoonlijk. Achteraf nam Radio 2 mij een interview af dat naar verluidt ook uitgezonden werd.

Dit ponton komt uit Nederland waar het vroeger dienst deed als gevangenis. Het werd ooit zelfs in brand gestoken. Er kunnen aan boord maximum 250 mensen opgevangen worden. Al gaat men er van uit dat dat er maximum 200 zullen worden. De gezinnen zullen uit maximum 4 personen bestaan. Alles oogt netjes, verzorgd en vrij sober. Alle faciliteiten zijn wel voorhanden: keukens, recreatieruimtes, ruimtes voor bezoekers, consultatieruimte voor dokter en verpleegster, apotheek, kinderopvang, klassen, wasserette en dies meer. Buiten ligt kunstgras, er staat een bescheiden speeltuintje en dit alles wordt afgeschermd met houten wanden om hun privacy te respecteren.

De volwassen asielzoekers krijgen 7,40 € per dag en moeten zelf hun potje koken. Daarnaast krijgen ze 8 € drinkgeld per week. Ze krijgen fietslessen (!), moeten leren hun afval te sorteren en worden op alle vlakken begeleid. Er worden hiervoor niet minder dan 20 voltijdse personeelsleden aangeworven. Dit alles wordt georganiseerd en betaald door Fedasil.

Het zal niet eenvoudig zijn om hier met (ruim) 200 personen samen te leven. Ik zeg ook niet dat alles luxueus is. Ik wil hier een objectief beeld geven, maar het moet mij toch van het hart dat er in Vlaanderen heel wat daklozen en minderbegoeden zijn die het met veel minder moeten stellen …

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...