Vlaams Belang vraagt sluiting Gentse nachtwinkels  

Vlaams Belang vraagt sluiting Gentse nachtwinkels

 De kans is reëel dat er nu ’s avonds veel drank en tabak zal gekocht worden om thuis in groepjes te consumeren

 Het Vlaams Belang wil overgaan tot het volledig sluiten van alle nachtwinkels. Dit omdat het gaat over niet-levensnoodzakelijke winkels. Met de sluiting van alle cafés is de kans reëel dat er nu ‘s avonds veel drank en tabak zal gekocht worden om thuis in groepjes te consumeren, wat de coronacrisis kan verlengen en verergeren

De overheid is reeds overgegaan op een zogenaamde ‘soft lockdown’, waarbij enkel de meest noodzakelijke verplaatsingen en aankopen toegelaten zijn. Vreemd genoeg blijven echter een aantal uitzonderingen op deze regels bestaan. Zo mogen ook nachtwinkels tot 22u00 zaken doen. Namens Vlaams Belang vroeg ik dan ook aan burgemeester De Clercq om deze uitzondering in Gent in te trekken.

Nachtwinkels beantwoorden vooral aan een niet-essentiële vraag rond alcohol en tabak. We willen deze producten niet verbieden, maar wie dit ‘s avonds laat gaat kopen doet dit vaak met het doel om geïmproviseerde feestplannen in te vullen. Dit soort lockdownfeestjes moeten we nu net zien te voorkomen. Bovendien kopen nachtwinkeleigenaars veelvuldig grote voorraden aan wel-essentiële zaken op in supermarkten om het dan aan veel duurdere prijzen te verkopen in hun eigen zaak. Net nu zoveel mensen – onnodig – hamsteren, zet dit een onnodige druk op de logistieke lijnen die reeds zijn overbelast, waardoor er tijdelijk lege rekken ontstaan.

Bovendien is het ten slotte zo, dat nachtwinkels soms ook een plek zijn waar – inmiddels verboden – samenscholingen plaatsvinden. Eigenaars kunnen zich dan ook aanmelden bij de reeds bestaande steunvoorzieningen voor zelfstandigen.

Eerder besloot ook de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) om over te gaan tot een sluiting van alle nachtwinkels in zijn stad. Vlaams Belang vraagt om dit ook in Gent te doen.

Met vriendelijke groeten,

Johan Deckmyn
Fractieleider Vlaams Belang Gent

Voorzitter Vlaams Belang Koepel Gent
www.johandeckmyn.be

0476/26.97.38

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...