Vlaams Belang vraagt om duidelijk antwoord op te grote samenscholingen Graslei
Foto: iStock.

Vlaams Belang vraagt om duidelijk antwoord op te grote samenscholingen Graslei

Oppositiepartij Vlaams Belang vraagt dat de Gentse politie niet langer “lijdzaam toekijkt” wanneer samenscholingen en de drukte te groot worden op populaire plaatsen als de Graslei. “Het is begrijpelijk en ook sociaal gezond dat we nu met vrienden iets gaan drinken, maar met veel opeen gaan zitten is fysiek ongezond. Als de afstandsregels overtreden worden, moet de politie ook optreden. Punt.”

Met de versoepeling van de coronamaatregelen en het mooie weer komen de mensen opnieuw buiten, maar dat loopt niet overal van een leien dakje. Op populaire plaatsen als de Graslei liep het afgelopen dagen meermaals uit de hand. Honderden mensen zaten zo te dicht opeen, “maar boetes werden niet uitgedeeld”, zei politiewoordvoerder Bart De Cocker in Het Laatste Nieuws. “[D]e stad Gent kiest ervoor om mensen te sensibiliseren in plaats van te beboeten.” Niet verstandig nu een tweede golf van coronabesmetting dreigt, zegt het Vlaams Belang.

Deckmyn (Vlaams Belang): “Wil het bestuur van De Clercq dan dat Gent het epicentrum wordt van de volgende corona-uitbraak?”

De partij is het dan ook niet eens met de “halfwassen” aanpak van het stadsbestuur. “Burgemeester Matthias De Clercq (Open Vld) zou toch ook met zijn beperkte ervaring moeten weten dat je én preventief én repressief moet werken?”, vraagt Gents Vlaams Belang-voorzitter Johan Deckmyn. “Het is goed om te sensibiliseren, maar wie niet horen wil moet voelen. Met dit lakse beleid werk je niet alleen mee aan willekeur, maar moedig je overtredingen ook nog eens aan. Er is ondubbelzinnig in de pers verteld dat men geen boetes uitdeelt voor overtredingen. Dit kan de bedoeling niet zijn.”

Het Vlaams Belang vraagt daarom De Clercq om te blijven inzetten op sensibilisering en waarschuwing, maar dringend “het sluitstuk van beboeting toe te voegen aan dat beleid, net zoals in de rest van het land. De wollige taal mag dan goed klinken bij het gewenste kiespubliek van Open Vld, het was de afgelopen dagen duidelijk dat er een groot gezondheidsrisico ontwikkelde op de Gras- en Korenlei. Wil het stadsbestuur dan dat Gent in de volgende virusrapportering door Steven De Gucht wordt aangeduid als epicentrum van een volgende uitbraak?”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...