Vlaams Belang veroordeeld voor Suske en Wiske kalendertje

Vlaams Belang veroordeeld voor Suske en Wiske-cover
Vlaams Belang verliest rechtszaak over ‘Suske en Wiske’-parodie
Vlaams Belang gevloerd door Suske en Wiske

De vzw Vrijheidsfonds, die de dotaties van het Vlaams Belang ontvangt, en Johan Deckmyn, de voorzitter van de Gentse VB-koepel, zijn dinsdag veroordeeld tot dwangsommen als ze een bewerkte cover van een stripalbum van Suske en Wiske nog langer verspreiden. Dat meldt WPG Uitgevers België.

De Gentse koepel van Vlaams Belang deelde op de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent jaarkalendertjes uit met een bewerkte cover van het stripalbum “De Wilde Weldoener” uit 1961. Daarop is te zien hoe Suske en Wiske verschrikt opkijken naar de Gentse burgemeester Daniël Termont die vanuit een helikopter muntstukken in het rond strooit naar stripfiguurtjes van allochtone origine.

WPG Uitgevers België nv, Standaard Uitgeverij en de erven Vandersteen kregen van de Brusselse burgerlijke rechtbank gelijk dat de tekening in strijd is met de wetgeving rond auteursrechten. De rechter hangt een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk vast, met een maximum van 500.000 euro per dag, als het stakingsbevel niet wordt nageleefd.

Vlaams Belang beraadt zich nog of er beroep volgt, maar blijft erbij dat het om een politieke parodie gaat. “We zullen eerst het vonnis grondig bestuderen”, klinkt het. De partij zegt wel geen kalendertjes meer te verspreiden en de afbeelding van het net te halen. Er zijn ondertussen 2.000 exemplaren de deur uit.

De vzw Vrijheidsfonds en Johan Deckmyn zijn ook veroordeeld voor de gerechtskosten. GEL/
Belga, 22 februari 2011

———————-

Vlaams Belang veroordeeld voor Suske en Wiske-cover

Vlaams Belang heeft de rechtszaak verloren over het gebruik van een bewerkte cover van het Suske en Wiske-album ‘De Wilde Weldoener’. Op de nieuwjaarsreceptie in Gent had de partij tweeduizend kalenders uitgedeeld met daarop burgemeester Termont – in plaats van Lambik – die vanuit een helikopter geld uitstrooit over een menigte gesluierde en gekleurde mensen.

De erven van Willy Vandersteen en uitgever WPG trokken naar de rechtbank omdat dit tegen hun wil en zonder hun medeweten of medewerking was gebeurd en haalden gisteren hun gelijk. De rechter verbood elk verder gebruik van de cover onder welke vorm dan ook en sprak een dwangsom uit van 5.000 euro per inbreuk. Alle verweermiddelen van het Vlaams Belang werden ongegrond verklaard. (ADW)
Het Laatste Nieuws, Oostkust, Westkust, Middenkust, Mandelstreek, Westhoek, Leiestreek, Antwerpen, Kempen, Mechelen-Lier, De Nieuwe Gazet, Brabant-Hageland, Leuven-Brabant, de Ring-Brussel, Pajottenland, Gent-Eeklo-Deinze, Gent-Wetteren-Lochristi, Denderstreek, Dendermonde, Vlaamse Ardennen, Waasland, Limburg, 23 februari 2011

—————————————————-

Vlaams Belang verliest rechtszaak over ‘Suske en Wiske’-parodie

Vlaams Belang heeft in het zand gebeten in de rechtszaak die WPG Uitgevers aanspande tegen de extreemrechtse partij inzake de inbreuk op de auteursrechten. In januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent, verspreidde Vlaams Belang Koepel Gent een kalender met daarop een door hen als parodiërende tekening omschreven prent, die in feite een bewerking was van de bekende De wilde weldoener-cover van de ‘Suske en Wiske’-reeks.

Vandersteens belhamels keken daarop verschrikt op naar de socialistische Gentse burgemeester Daniël Termont die vanuit een minihelikopter muntstukken rondsmeet die enkel werden opgepikt door allochtonen.

Vlaams Belang verklaarde zich toen van geen kwaad bewust te zijn en wenste WPG Uitgevers succes met hun zaak. De partij zette de tekening meteen op hun nationale website en zegde zich geviseerd te voelen. Volgens hen zou WPG Uitgevers alle andere politieke partijen uit de wind zetten. “Als dit al niet meer mag, dan mag binnenkort niets meer”, klonk het.

De zaak werd voor een verkeerde rechtbank gepleit en de Vlaams Belang Koepel Gent had niets te maken met Vlaams Belang in zijn totaliteit, meende de rechtbank van eerste aanleg, die ook oordeelde dat er sprake is van een inbreuk op de auteursrechten. Vlaams Belang werd veroordeeld tot staking van het gebruik van de kalenders en de bewerkte cover, onder welke vorm ook, onder verbeurte van een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk en met een maximum van 500.000 euro per dag waarop het stakingsbevel niet nageleefd wordt. De partij draait ook op voor alle kosten van het geding.

Johan de Koning, directeur-uitgever van WPG, is een tevreden man. “Normaal gezien was het vonnis aangekondigd voor 7 maart, maar soms werkt het gerecht sneller, en daar zijn we erg blij mee. De vastgestelde boete per inbreuk is enorm hoog. Het is nu heel duidelijk dat Vlaams belang dit niet meer moet proberen in de toekomst. Ze hebben het ons twee keer ‘gelapt’, maar hier houdt het op.” Eerder liet De Koning ook weten aan een morele schadevergoeding te denken, “maar dat kan enkel een volgende stap zijn. Je moet dan eerst de schade kunnen bewijzen.” Een publicatie van het vonnis in de pers, vond de rechter dan weer niet nodig. “Maar goed, we merken dat de media deze rechtszaak en het vonnis goed opneemt, dus op die manier bekomen we ook wat we wilden”, aldus nog De Koning. (GDW)
De Morgen, 23 februari 2011

—————————

Vlaams Belang gevloerd door Suske en Wiske

Suske en Wiske hebben van de rechter gelijk gekregen in hun geschil met Vlaams Belang. De Gentse afdeling van die partij had tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent een kalender verspreid met een bewerkte cover van de populaire striphelden. Op een nagetekende cover van het originele album uit 1961 met de titel De wilde weldoener kijken Suske en Wiske verschrikt op naar de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A), die vanuit een helikopter muntstukken in het rond strooit naar mensen van buitenlandse origine.

Het misbruik van de cover gebeurde ‘zonder medeweten, zonder medewerking en tegen de wil in’ van WPG Uitgevers België, Standaard Uitgeverij, de erven Vandersteen of Studio Vandersteen, aldus de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

Vlaams Belang moet het gebruik van deze kalenders en van de bewerkte cover onder welke vorm ook meteen stopzetten, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk (met een maximum van 500.000 euro per dag). Vlaams Belang beraadt zich nog over een beroep, maar blijft erbij dat het om een politieke parodie gaat. Er zijn intussen 2.000 exemplaren de deur uit. (KRS)
Het Nieuwsblad, Leuven-Hageland, Dender, Oostende-Westhoek, Brussel-Noordrand, Pajottenland, Kempen, Vlaamse Ardennen – Gentse Rand, Roeselare-Tielt-Izegem, Mechelen-Lier, Meetjesland – Leiestreek, Aan Gent gebonden, Kortrijk-Waregem-Menen, Antwerpen, Waasland, Limburg, Brugge-Oostkust, 23 februari 2011

——————————

Vlaams Belang veroordeeld voor gebruik Suske en Wiske

BRUSSEL / GENT – Een rechter in Brussel heeft het Vlaams Belang veroordeeld voor een inbreuk op de auteursrechten van Suske en Wiske.

Tijdens een nieuwjaarsreceptie verspreidde de Gentse partij-afdeling een kalender waarvan de covertekening duidelijk geïnspireerd was door de cover van Sus en Wis-album ‘De wilde weldoener’. In de versie van het VB is de Gentse sp.a-burgemeester Termont erg gul met (belastings)centen. Dat gebeurde zonder medeweten en tegen de wil in van Standaard uitgeverij (nu WPG) en erven Vandersteen. De rechter veroordeelde het VB tot staking van het gebruik van de kalenders en tekening en 5.000 euro per inbreuk die het VB nog zou begaan.

“Suske en Wiske mag niet gebruikt worden voor politieke doeleinden. Dat staat in het testament van Willy Vandersteen”, reageert Johan de Koning, directeur-uitgever van WPG België. “Het Vlaams Belang zal nu wel voorzichtig zijn met het erfgoed van Willy Vandersteen.”JBx
Het Belang van Limburg, 23 februari 2011


—————————–

Een rechter in Brussel heeft het Vlaams Belang veroordeeld voor een inbreuk op de auteursrechten van Suske en Wiske. Tijdens een nieuwjaarsreceptie verspreidde de Gentse partijafdeling een kalender waarvan de covertekening duidelijk geïnspireerd was door de cover van Sus en Wis-album De wilde weldoener. In de versie van het VB is de Gentse sp.a-burgemeester Termont erg gul met (belasting)centen. Dat gebeurde zonder medeweten en tegen de wil in van Standaard Uitgeverij (nu WPG) en de erven Vandersteen. De rechter veroordeelde het VB tot staking van het gebruik van de kalenders en tekening en 5.000 euro per inbreuk die het VB nog zou begaan.

“Suske en Wiske mag niet gebruikt worden voor politieke doeleinden. Dat staat in het testament van Willy Vandersteen”, reageert Johan de Koning, directeur-uitgever van WPG België. JBx
Gazet van Antwerpen, Kempen, Mechelen, Waasland, Metropool Stad, Metropool Noord, Metropool Zuid, 23 februari 2011

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...