Vlaams Belang tekent beroep aan tegen veroordeling Suske & Wiske-kalender

VB in beroep tegen veroordeling ‘Suske & Wiske’-kalender
Vlaams Belang in beroep in ‘Suske en Wiske-zaak’
VB in beroep tegen vonnis ‘Suske en Wiske’

Het Vlaams Belang tekent beroep aan tegen een veroordeling wegens inbreuken op het auteursrecht door zonder toestemming de figuurtjes van Suske en Wiske te gebruiken op een kalender.

Advocaat Bart Siffert ziet een formeel probleem en een probleem in de interpretatie van de wet.

Gents voorzitter Johan Deckmyn en de vzw Vrijheidsfonds werden dinsdag veroordeeld tot dwangsommen als ze nog langer een kalendertje verspreiden waarop de figuurtjes Suske en Wiske zijn afgebeeld. Die kalendertjes werden op de nieuwsjaarsreceptie van de Gentse afdeling verdeeld en tonen een bewerkte cover van het stripalbum “De Wilde Weldoener” uit 1961.

“Ten eerste kan het niet dat de vzw Vrijheidsfonds veroordeeld wordt”, aldus advocaat Bart Siffert. “Het Vrijheidsfonds is de financierings-vzw van de partij en houdt zich niet met de politieke boodschap bezig. Het feit dat de tekening op de website van de partij staat, maakt die nog niet verantwoordelijk of aansprakelijk. Op de site stond de tekening ter illustratie over de berichtgeving van het proces.”

Daarnaast maakt de rechter volgens het Belang een “academisch onderscheid” tussen een parodie op Suske en Wiske en een parodie gebruikmakend van Suske en Wiske. “De rechter zegt dat het niet om een parodie gaat op Suske en Wiske, maar dat er spot wordt gedreven met het beleid van de Gentse burgemeester. Die academische zienswijze is echter niet in de wet voorzien.”

De zaak zal wellicht pas volgend jaar behandeld worden. DWM/
Belga

——————–


VB in beroep tegen veroordeling ‘Suske & Wiske’-kalender

Het Vlaams Belang tekent beroep aan tegen de veroordeling wegens inbreuken op het auteursrecht. Dat meldt persagentschap Belga. De partij had zonder toestemming de cover van het Suske & Wiske-album De wilde weldoener bewerkt en gebruikt op een kalender. Gents voorzitter Johan Deckmyn en de vzw Vrijheidsfonds werden dinsdag veroordeeld tot dwangsommen als ze de kalender, die op de nieuwjaarsreceptie van de Gentse afdeling uitgedeeld werd, nog langer zouden verspreiden. Volgens advocaat Bart Siffert “kan het niet dat de vzw Vrijheidsfonds veroordeeld wordt”. “Die vzw financiert de partij en houdt zich niet met de politieke boodschap bezig. Bovendien zegt de rechter dat het niet om een parodie gaat op Suske & Wiske, maar dat er spot wordt gedreven met het beleid van de Gentse burgemeester. Die academische zienswijze is niet in de wet voorzien.” De zaak zal wellicht pas volgend jaar behandeld worden. (ST)
De Morgen, 24 februari 2011

——————–


Vlaams Belang in beroep in ‘Suske en Wiske-zaak’

Het Vlaams Belang tekent beroep aan tegen een veroordeling wegens inbreuken op het auteursrecht door zonder toestemming de figuurtjes van Suske en Wiske te gebruiken op een kalender. Gents voorzitter Johan Deckmyn en de vzw Vrijheidsfonds werden veroordeeld tot dwangsommen als ze nog langer een kalendertje verspreiden waarop de figuurtjes Suske en Wiske zijn afgebeeld.

Die kalendertjes werden op de nieuwsjaarsreceptie van de Gentse afdeling verdeeld en tonen een bewerkte cover van het album ‘De Wilde Weldoeners’.
De Standaard, Oost-Vlaanderen, 24 februari 2011

———————


VB in beroep tegen vonnis ‘Suske en Wiske’


De rechtszaak van WPG uitgevers België nv tegen het Vlaams Belang krijgt een staartje. Het VB had een kalendertje gemaakt met een parodie op de kaft van het Suske en Wiske-album De Wilde Weldoener, en daar kon de uitgever niet om lachen. De Brusselse burgerlijke rechtbank gaf de uitgeverij gelijk dat de tekening in strijd is met de wetgeving rond auteursrechten, en veroordeelde het VB tot een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk, met een maximum van 500.000 euro per dag. Ook de gerechtskosten zijn voor het VB.


Verantwoordelijk uitgever van het kalendertje, Johan Deckmyn, tekent echter beroep aan. “We blijven erbij dat dit een parodie is, en de rechter maakte een onderscheid tussen ‘parodie op Suske en Wiske’ en ‘parodie gebruik makende van Suske en Wiske’, een onderscheid dat niet in de wet voorzien is.


Een goede zaak is wel dat we de overgebleven kalendertjes niet moeten indienen bij een deurwaarder, en dat we het vonnis niet moeten laten publiceren in kranten.” Deckmyn hoopt in beroep gelijk te krijgen en ook de gerechtskosten kwijtgescholden te krijgen. “Zoniet organiseren we een ‘Suske en Wiske’-benefiet om dat allemaal te bekostigen”, grapt hij. Volgens zijn advocaat bedragen de gerechtskosten nu zowat 1.700 euro. (VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi, 24 februari 2011

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...