Vlaams Belang start petitie tegen gedeeltelijke afbraak Gravensteen
Foto: iStock en Vlaams Belang.

Vlaams Belang start petitie tegen gedeeltelijke afbraak Gravensteen

Het Vlaams Belang uit zich als grote tegenstander van de plannen van het stadsbestuur om aan de achterkant van het Steen een muur in middeleeuwse architectuur te slopen en er een modern paviljoen te bouwen. “Niet alleen is dit gedeeltelijke afbraak van het kostbare erfgoed dat het Gravenkasteel is, maar zo’n modern paviljoen past als een tang op een varken bij de middeleeuwse architectuur”, declameert Vlaams Belang-voorzitter in Gent Johan Deckmyn. De partij organiseert daarom een petitie in het geval het Gentse gemeentebestuur “geen rede wil zien” en de plannen ongewijzigd laat.

Aan de achterkant van het Gravensteen, aan de Geldmunt-kant, wordt tegen 2022 een modern paviljoen gezet. Dat liet schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) weten eind vorige maand. De bedoeling is daarmee om het kasteel nog meer te kunnen exploiteren als toeristische attractie en meer bezoekers te kunnen verwerken. Het Vlaams Belang wijst de plannen echter af. De partij duidt op de primaire erfgoedwaarde en wil dat het Gentse stadsbestuur eerst luistert naar de bevolking “in plaats van het gerinkel van het geld.”

Vlaams Belang Gent: “Als gemeentebestuur niet zelf de Gentenaar wil raadplegen, dan zullen we het stadsbestuur doen luisteren”

“Het stadsbestuur heeft een vervelende neiging om allerlei projecten te bouwen die helemaal niet passen in de prachtige architectuur van Gent”, vindt ook Gents gemeenteraadslid Adeline Blancqaert (Vlaams Belang), die ook reeds in het Vlaams Parlement de materie aankaartte. “Of het nu gaat over peperdure metalen ‘kunst’-palen van tig meter die roest verzamelen op de Korenmarkt of de ‘Schaapsstal’ aan het Belfort die in feite niemand wilde, het stadsbestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) gaat verder met haar afbraak en luistert niet. Welnu, we gaan ze doen luisteren!”

Concreet wil de partij dat de gemeenteraad beslist om de Gentenaar te raadplegen over de plannen door het opstarten van een participatietraject. Het Vlaams Belang diende daarom reeds een interpellatie in voor de gemeenteraad, maar laat meteen weten al een petitie te starten – te vinden op redgravensteen.gent – voor in het geval het gemeentebestuur geen inspraak gunt aan de inwoners van Gent.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...