Vlaams Belang pleit voor apart veiligheidsplan per wijk
Foto: iStock.

Vlaams Belang pleit voor apart veiligheidsplan per wijk

Het Vlaams Belang pleit op de gemeenteraad van vanavond voor een apart veiligheidsplan voor elke wijk. In een voorstel tot raadsbesluit vraagt de partij om werk te maken van aparte veiligheidsplannen voor de aparte wijken omdat men zo de “aanpak kan aanpassen aan de specifieke nood en situatie”. Verder wil de partij een strengere ordehandhaving, dit in het bijzonder in de Brugse Poort. Daar wil men ook extra camera’s. In hetzelfde voorstel wordt ook opgeroepen om de knip aan de Bargiebrug af te schaffen.

Het Vlaams Belang is niet tevreden over de “halfslachtige en zachte aanpak” van de criminaliteitsproblemen in de Brugse Poort, de migrantenwijk die afgelopen weken weer zeer negatief in de belangstelling kwam. Na omvangrijke druk door de oppositie en de publieke opinie komen er twee tijdelijke veiligheidscamera’s en werd de politieaanwezigheid verhoogd. Maar het Vlaams Belang wil zes vaste camera’s en bovendien vier extra mobiele. De partij wil ook dat er actief gebruik wordt gemaakt van bodycams voor de politie, om overtredingen beter te kunnen vastleggen en agenten juridisch te beschermen.

Dit staat dan ook in het voorstel dat deze avond wordt ingediend. “Zo’n veiligheidsplan moet de specifieke veiligheidsproblemen per wijk inventariseren en er een doelgerichte aanpak aan koppelen die overlast tegengaat”, stelt Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn. “Zo zou je bijvoorbeeld tijdelijk in bepaalde wijken een nultolerantie kunnen invoeren bij escalerende geweldsituaties.”

Vlaams Belang legt naast veiligheidsplan ook afschaf knip Bargiebrug opnieuw op tafel

Het Gentse circulatieplan was een belangrijk onderwerp voor de verkiezingen van ’18. Verschillende partijen naast het Vlaams Belang – CD&V, Open Vld en N-VA – riepen op tot een herziening van de restricties door het circulatieplan, in het bijzonder met betrekking tot de knips aan het Rabot en de Brugse Poort. Huidig burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) maakte er zelfs de grote inzet van tijdens de campagne. Maar eens burgemeester van zijn Gentse Vivaldi-coalitie werden die plannen opgeborgen. Er werd in het bestuursakkoord zelfs gewag gemaakt van nog meer wagens weren uit de stad en een verdere uitbreiding van het plan. Oppositiepartij Vlaams Belang heeft echter geen koerswijziging meegemaakt, zo blijkt heel duidelijk uit hun nieuwste voorstel tot raadsbesluit.

“Wi̇́j zijn nog steeds gekant tegen dit circulatieplan”, vervolgt Deckmyn. “Het is goed dat de situatie is verbeterd voor fietsers en voetgangers, maar het Watteeuw-plan is te radicaal en ten koste van onze middenstand. De knip aan de Bargiebrug isoleert bovendien ook de Brugse Poort van ons stadscentrum, en dit was zonder het circulatieplan al een probleemwijk met veel uitdagingen. We willen die knip dus weg, en voor ons is het ook een breekpunt. Dit in tegenstelling tot Open Vld of CD&V, die hun standpunt in de prullenmand te gooien om burgemeester te worden of deel uit te maken van de meerderheid.” De partij verwijt De Clercq en Open Vld om zich op sleeptouw te laten nemen door Groen en “zelf niets inhoudelijk bij te dragen”.

Deze avond zal de rechtsnationalistische partij haar standpunten toelichten op de gemeenteraad.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...