Vlaams Belang kritisch over ontwerp nieuw Designmuseum Gent
Foto: TRANS, Carmody Groarke en RE-ST ©.

Vlaams Belang kritisch over ontwerp nieuw Designmuseum Gent

Gisteren werden de concrete plannen voor de nieuwbouw die de drie gebouwen van het Gentse Designmuseum met elkaar moet verbinden voorgesteld. Daarbij valt vooral de brute moderne hoogbouw op die vanop verschillende plekken in het centrum heel dominant in het gezichtsveld aanwezig zal zijn. Het Vlaams Belang reageert kritisch op de plannen en roept op tot een publiek debat omtrent het project. “Een landmark in het hart van de stad met een dergelijke impact op de Gentse skyline moet breed gedragen worden door de Gentenaars”, reageert Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang).

Voor het ontwerpen van een nieuwbouwvleugel die de drie bestaande gebouwen van het Designmuseum te Gent moet omsmelten tot één geheel werd anderhalf jaar geleden al een groep architectenteams ingehuurd. Gisteren stelden de architecten de maquette en het verfijnde ontwerp voor het project voor. De nieuwbouw zal een grote impact hebben omdat ze vanop verschillende plekken in het centrum zichtbaar zal zijn. Vooral de moderne toren van vier verdiepingen zorgt voor heel wat onrust onder de Gentenaars. “De toren zal een grote impact hebben op de skyline van de Gentse binnenstad, het is dan ook van publiek belang dat dit project breed gedragen wordt door de Gentenaars”, stelt Johan Deckmyn.

“Hou rekening met opinie van de echte inwoners van Gent”

Het is niet de eerste keer dat een nieuwbouwproject in de historische binnenstad tot ophef leidt. Momenteel woedt nog steeds een verhitte discussie omtrent de plannen om een liftkoker en paviljoen tegen het geliefde Gravensteen te bouwen. “Er werden onlangs nog een honderdtal alternatieve voorstellen gedaan om het Gravensteen te behoeden voor een dergelijke verminking”, vervolgt Deckmyn. “Dit toont aan dat de Gentenaar sterk bekommerd is om het historisch uitzicht van onze uitzonderlijk prachtige binnenstad.”

De Gentse fractieleider roept daarom op een publiek debat te voeren, gekoppeld aan een ernstige publieksbevraging rond het project. “Bij publieke projecten met een dergelijke impact op het stadsgezicht zal – of men dat binnen bepaalde kringen nu leuk vindt of niet – rekening gehouden moeten worden met de opinie van de echte inwoners van de stad”, besluit Deckmyn.

In 2022 zou de eerste steen van het nieuwbouwproject reeds gelegd moeten worden. Het vernieuwde museum wil in 2024 de deuren kunnen openen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...