Vlaams Belang Jongeren (VBJ) houden gratis soepbedeling te Gent

Armoede bestaat ook bij ons!

Op zaterdagmiddag 19 december ’09 deelden leden van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) regio Gent-Eeklo symbolisch soep uit aan het Gentse Sint-Pietersstation in het kader van de campagne “Armoede bestaat ook bij ons!”. Hierbij werd in totaal 20 liter soep aan de voorbijgangers uitgedeeld en kon ook een vrijwillige bijdrage geleverd worden aan de actie “Z11Z11Z11”.

Armoede in Vlaanderen is en blijft immers een prangend probleem: zowat 1 op 7 Vlamingen leven onder de armoedegrens, al maar meer mensen kloppen aan bij het OCMW omdat ze niet langer basisuitgaven als energie of huishuur kunnen betalen en de voedselbanken worden als het ware leeggeplunderd. Intussen blijft het vanuit politieke hoek opvallend stil. Net als de voorbije jaren wordt er bijzonder weinig ondernomen om het toenemend armoedeprobleem in eigen land kordaat aan te pakken. De cijfers spreken nochtans boekdelen: armoede in Vlaanderen kent een stevige opmars en al maar meer Vlamingen zien zich genoodzaakt financieel aan de alarmbel te trekken.

Met een najaarscampagne “Armoede bestaat ook bij ons!” willen de Vlaams Belang Jongeren het armoedeprobleem in eigen land onder de schijnwerpers plaatsen. De campagne, die niet toevallig van start ging op 11 november en loopt tot de eindejaarsfeesten, voorziet in meerdere acties en activiteiten. Zo is er onder meer een affichecampagne, deelt VBJ kledij uit (waaronder meer dan 1.000 polo’s) en wordt een gratis soepbedeling op poten gezet. Als alternatief voor de jaarlijks terugkerende 11.11.11-actie – waarbij duizenden euro’s naar het buitenland versast worden naar niet altijd even duidelijke initiatieven – ondersteunt VBJ ook de Vlaamse Z11Z11Z11-actie, waarbij jaarlijks tijdens het eindejaar kerstpakketten worden verdeeld onder de hulpbehoevenden van het eigen volk.

De campagne “Armoede bestaat ook bij ons !” benadrukt dat armoede voor heel wat Vlamingen helemaal geen ver-van-mijn-bed-show is, maar dagelijkse realiteit. VBJ roept dan ook op om spoedig werk te maken van een concreet armoedeplan. Naast de dringende nood aan dringende resultaten op het terrein, moet eveneens een gefundeerde visie ontwikkeld worden voor de komende jaren. De campagne “Armoede bestaat ook bij ons!” moet er dus toe bijdragen dat het groeiende armoedeprobleem en de aanpak ervan een prioritaire plaats krijgen op de politieke agenda.

Glynis De Clercq
Voorzitter VBJ-Gent-Eeklo

Marina Van den Berghe
Voorzitter VBJ-Gent

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...