Vlaams Belang Gent verneemt met spijt heengaan Francis Van den Eynde
Foto: Vlaams Belang Gent. Vlaams Belang Gent verneemt met spijt heengaan Francis Van den Eynde

Vlaams Belang Gent verneemt met spijt heengaan Francis Van den Eynde

Francis Van den Eynde is donderdagavond overleden in het O.L.V.-ziekenhuis in Aalst, zo meldt PAL NWS. Van den Eynde sukkelde al een poos met zijn gezondheid. De Gentse afdeling van het Vlaams Belang verneemt met grote spijt het nieuws en wenst de nabestaanden sterkte. Van Den Eynde was jarenlang het boegbeeld voor de partij in Gent. “Voor velen, waaronder mijzelf, was Francis een Vlaams-nationalistisch rolmodel”, aldus Vlaams Belang Gent-voorzitter Johan Deckmyn.

Zoals veel overtuigde Vlaams-nationalisten in die tijd scheurde Van den Eynde zich af van de Volksunie in 1977 in onvrede met het Egmontpact. Van den Eynde woonde al geruime tijd in Gent, maar aanvaarde niet dat zijn geboortestad Brussel een gewest zou worden. Hij was intussen naar Gent verhuisd, maar dat zijn geboortestad een derde gewest werd, was voor hem onaanvaardbaar. Als dusdanig stond Van den Eynde aan de wieg van het Vlaams Blok, ook in Gent. Hij zou 24 jaar gemeenteraadslid zijn voor de partij en lokaal kopman.

“Er zullen misschien mensen zijn die vooral het conflict rond Francis Van den Eynde uit 2011 zullen herinneren”, reageert Deckmyn, “maar dat zou jammer zijn en onvolledig. Wij zijn met het voltallige Gentse partijbestuur Francis enorm dankbaar en erkentelijk voor het lange en harde werk waarmee hij onze partij in Gent op de kaart heeft gezet, en dát zal ons vooral bijblijven. Enkele maanden geleden had ik nog een gesprek gehad met Francis. Uiteraard niet over de problemen destijds, maar een rustig en aangenaam gesprek over koetjes en kalfjes. Met Francis verliezen wij een figuur die veel voor ons heeft betekend. Vanwege het ganse bestuur wens ik de familie veel sterkte en ons medeleven.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...