Foto: Filip Naudts - Wikipedia & iStock. Vlaams Belang Gent stelt voor dat “bekende Gentenaars vluchtelingen zelf opvangen”
Foto: Filip Naudts - Wikipedia & iStock.

Vlaams Belang Gent stelt voor dat “bekende Gentenaars vluchtelingen zelf opvangen”

Het Vlaams Belang is niet tevreden met de oproep versterkt door een aantal Gentse BV’s om meer vluchtelingen op te vangen. De rechtsnationalistische partij vindt dat België reeds genoeg migranten opnam en dat de BV’s in kwestie op “een gratuite manier hun bekendheid politiek exploiteren. Dit bovendien op een crisismoment waarbij we de eigen problemen eerst dienen te prioriteren”, aldus Gentse afdelingsvoorzitter en gemeenteraadsfractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). De partij merkt tersluiks op dat de BV’s in kwestie “misschien zelf vluchtelingen die reeds hier zijn kunnen opvangen in hun luxueuze woonsten.”

Een zestal linksprogressieve Gentenaars hebben in een open brief het stadsbestuur van Open Vld, sp.a, Groen en CD&V opgeroepen om minstens 300 vluchtelingen die momenteel verblijven op Griekse eilanden over te halen naar Gent. Dit onder de noemer van ‘Gent zonder Grenzen’. Het initiatief krijgt steun van tal van bekende Gentenaars zoals Nic Balthazar, Lieve Blancquaert, Khalid Benhaddou, Herman Brusselmans, Barbara Sarafian en Sioen, noteert het Nieuwsblad. Het linksleunende stadbestuur liet bij monde van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) eerder al weten oren te hebben naar het voorstel. Het nieuws kadert in een bredere discussie over herlokalisering van migranten en vluchtelingen die sinds maart de Griekse opvangdiensten onder druk zetten.

Deckmyn haalt uit naar Brusselmans en co: “Welk mandaat hebben deze BV’s?”

“Dit stadsbestuur zou beter moeten weten dan zich te verlagen tot wat platte lippendienst ten aanzien van een linksactivistisch collectief en enkele bemoeizuchtige BV’s”, verklaart Deckmyn echter scherp. “België heeft reeds de derde plaats op de Europese ranglijst van asielaanvragen door minderjarige, niet-begeleide asielzoekers. Wanneer is onze plicht vervuld? Deze week werd dan nog eens bekend dat de Gentse aanvragen voor OCMW-steun met 80 tot 90 procent gestegen zijn. Welk mandaat hebben deze BV’s bovendien? Als ze iets willen doen aan de Europese opvangcapaciteiten die onder druk staan, dat ze zelf wat vluchtelingen in hun luxueuze huizen nemen en daad bij woord voegen”.

Concreet wil Vlaams Belang Gent dat het stadsbestuur zich niet inlaat met “overbodige avonturen die vooral draaien om deugdsignalisatie, maar met de dringende en tastbare problemen hier, zoals het helpen van de Gentse bevolking in de coronacrisis en de huidige exitstrategie. Dan denken we bijvoorbeeld aan de Gentenaren voldoende voorzien van mondmaskers, maar ook aan een rigoureuze handhaving van de lockdownmaatregelen. Dit in het bijzonder in de multiculturele buurt van de Brugse Poort, waar het de afgelopen dagen meermaals uit de hand liep. De timing van deze publiciteitsstunt door Brusselmans, De Clercq en co is dus zeer ongelegen.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...