Vlaams Belang Gent laat chauffeurs claxonneren tegen Vivaldi aan Rigakaai
Foto: Jonas Naeyaert. Vlaams Belang Gent laat chauffeurs claxonneren tegen Vivaldi aan Rigakaai

Vlaams Belang Gent laat chauffeurs claxonneren tegen Vivaldi aan Rigakaai

Het Gentse Vlaams Belang heeft donderdag een protestactie gevoerd tegen de Vivaldi-coalitie. Volgens de partij gaat het immers om een “anti-democratische, anti-Vlaamse en anti-rechtse regering”. Gewapend met de boodschap ‘Claxonneer tegen de Vivaldi-regering’ en een gigantisch spandoek van 1,5 op 7 meter trokken vrijwilligers van de partij naar de Rigakaai om er automobilisten op te roepen van zich te laten horen. Een kwartier lang klonk er in de buurt bijna niks anders dan luid getoeter. Volgens lokaal partijvoorzitter Johan Deckmyn een duidelijk signaal: “Ook pendelend – en dus hardwerkend – Gent moet niets weten van de Vivaldi-coalitie.”

Omstreeks 08u00 ‘s morgens konden omwonenden en automobilisten aan de Rigakaai er niet naast horen. Een kwartier lang weerklonk veelvuldig en aanhoudend getoeter overheen de Muide De partij was afgezakt met enkele kopstukken – Vlaams Parlementsleden Adeline Blancquaert en Johan Deckmyn, en Kamerlid Ortwin Depoortere – en had zich opgesteld aan het houten paviljoen naast de Vliegtuiglaan. Het claxonneerprotest was gericht tegen de aanstaande Vivaldi-coalitie. De actie verliep zonder incidenten. Voorzitter Deckmyn spreek van “een succes”.

Vlaams Belang Gent: “In Vivaldi worden de Vlamingen een machteloze speelbal”

“Dit luide signaal bewijst wat we al langer wisten: Vlaanderen – maar ook Gent – moet niks weten van deze coalitie”, vult Blancquaert aan. “Vorig jaar koos Vlaanderen voor vernieuwing. Onze partij werd de grootste overwinnaar en de uitslag was overwegend pro-Vlaams en rechts. Maar met deze Vivaldi-monstercoalitie gaan we exact het omgekeerde krijgen, een Franstalig gedomineerde linkse regering waarbij de Vlamingen een machteloze speelbal zijn.”

De actie aan de Rigakaai kadert in een grotere, nationale campagne van het Vlaams Belang tegen de Vivaldi-plannen. De partij zal “er alles aan doen om het Vivaldi-gedrocht te verhinderen”, zo liet ook Kamerlid Depoortere optekenen. “Want de Vlaming werkt het hardst, betaalt de meeste belastingen en doet dit land draaien. Wie betaalt, bepaalt. Dat is ook maar logisch en eerlijk. Vivaldi daarentegen zal de twee grootste partijen van Vlaanderen (en qua stemmen ook van België) uitsluiten om finaal Vlaanderen een hak te zetten. Dat gaan we niet slikken.”

De campagne van het Vlaams Belang moet culmineren in een grote climax op zondag 27 september. Dan plannen de nationalisten een grootse protestrit naar Brussel die omstreeks 11u00 bijeenkomt op de Heizel tijdens een automeeting conform met de coronamaatregelen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...