Vlaams Belang eist studie over LEZ-uitbreiding: “Wat willen ze verbergen?”
Foto: iStock. Vlaams Belang eist studie over LEZ-uitbreiding: “Wat willen ze verbergen?”

Vlaams Belang eist studie over LEZ-uitbreiding: “Wat willen ze verbergen?”

Het Vlaams Belang constateert met steeds groeiende verbijstering de weerwil van de Gentse meerderheid van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) om de oppositie niet te voorzien van de studie die het zelf bestelde rond een nieuwe LEZ-uitbreiding. “Dat de burgemeester niet luistert naar zijn kiezers, weten we al sinds De Clercq op de proppen kwam met nieuwe knips – het tegenovergestelde van zijn verkiezingsbeloftes. Maar dat De Clercq nu simpelweg LEZ-informatie achterhoudt, tart elke verbeelding. Kan er geen greintje respect af voor de kiezer, de democratie en de oppositie?” De partij herhaalt dat de LEZ “een asociale pestmaatregel is die de zwakkeren viseert”.

Het Vlaams Belang in Gent is niet te spreken over de laatste manoeuvres van het Gentse stadsbestuur. Daar wil men, nadat men in tegenstelling tot de verkiezingsbeloftes reeds het onpopulaire circulatieplan uitbreidde, nu ook de LEZ uitbreiden. De LEZ (Lage EmissieZone) verbiedt wagens in de stad die meer uitstoten dan de strenge criteria opgelegd door mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). Omdat de plannen op zodanig veel verzet stootten – zelfs sp.a/Vooruit-voorzitter Conner Rousseau stelde zich vragen bij het asociaal karakter van zo’n LEZ die vooral zwakkeren treft – beloofde het stadsbestuur een onderzoek.

LEZ-studie wordt achtergehouden: “De Clercq en co spelen cynisch machtsspel met steeds dezelfde verliezer: de Gentenaar”

“Maar het ziet er nu naar uit dat de studie geheel voor de schijn is gedaan”, reageert fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “In de wandelgangen van het stadhuis wordt gefluisterd dat Groen de LEZ-uitbreiding zou willen inruilen met Open Vld en sp.a/Vooruit voor extra miljoenen budget voor klimaatmaatregelen. Allicht staat er info in deze studie die vloekt met de achterkamerdeal en houdt men de studie achter tot de deal beklonken is. Maar de bevolking heeft recht op transparantie, het gekonkel moet stoppen!”

Het Vlaams Belang verzet zich in ieder geval tegen elke uitbreiding van de LEZ en wil liever de regeling in zijn geheel afgeschaft zien. “In de studie zou bevestigd worden wat wij al sinds jaar en dag zeggen”, besluit Deckmyn. “Het is een asociale pestmaatregel die vooral de kwetsbaren treft. Watteeuw en De Clercq ondervinden weinig last in hun hippe koffiebars en luxueuze lofts, maar in de lage-emissiezones zijn het de sociaal zwakkeren die hun wagen moeten wegdoen. Achter het sociale masker van paars-groen heerst een kille wereldvreemdheid.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...