Vlaams Belang eist harde aanpak tegen “overlast die veel verder gaat dan Blaarmeersen alleen”
Foto: iStock.

Vlaams Belang eist harde aanpak tegen “overlast die veel verder gaat dan Blaarmeersen alleen”

Het Vlaams Belang blijft op tafel kloppen voor een kordaat veiligheidsbeleid in Gent. Raadslid Johan Deckmyn zal in de Commissie Algemene Zaken een hardere aanpak vragen van de jongemannen die manifest weigeren onze wetten en regels na te leven en steeds opnieuw voor overlast zorgen. “De criminele feiten die deze veelal allochtone delinquenten plegen, roepen bij de Gentenaars steeds meer vragen op.“ De partij kaart aan dat de problematiek groter is dan op de Blaarmeersen alleen en vraagt aandacht voor een recent zedenfeit bij vzw Habbekrats.

Recentelijk was er de groepsverkrachting op de Westerbegraafplaats. Het Vlaams Belang duidt hierbij dat de problemen, die draaien rond de toegankelijkheid van en het toezicht op de begraafplaats, al lang gekend zijn en veel te lang werden genegeerd. De verdachten konden zich na sluitingstijd moeiteloos toegang verschaffen via de toegangspoort. Buren meldden meermaals dat er op de begraafplaats zaken gebeurden die het daglicht niet mochten zien: racen met brommers, druggebruik, openbare zedenschennis… Maar de klagers werden steeds weggezet als lastposten en er werden nauwelijks of geen maatregelen getroffen. “De stad torst hier een zware verantwoordelijkheid”, klinkt het.

Vlaams Belang wil proactiever veiligheidsbeleid tegen overlast: “Straks zijn er geen kalveren meer om te verdrinken”

“En dan zijn er de jaarlijks terugkerende problemen met ‘jongeren’ en overlast op de Blaarmeersen”, vervolgt Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Vorige week was het op de eerste openingsdag al prijs: tientallen personen die aan het knokken waren, twee personen dienden naar het ziekenhuis afgevoerd te worden, talrijke gezinnen met kinderen werden lastig gevallen en de beveiliging was de situatie duidelijk niet meester. Er werden slechts twee delinquenten aangehouden, maar al dezelfde dag vrijgelaten.”

Maar niet alle belagingsfeiten of alle overlast halen de pers, benadrukt Deckmyns partij. Zo bracht raadslid Caroline Persyn (Vlaams Belang) in de Commissie Onderwijs, Welzijn en Participatie het relaas van een studente-stagiaire die in het kader van haar studies één dagje meedraaide bij vzw Habbekrats. Deze jeugdwerking wordt voornamelijk bezocht door allochtone jongemannen, veelal van Roma-achtergrond. Het meisje werd daar zonder verdere begeleiding aan haar lot overgelaten met een aantal jongeren. Vervolgens werd ze het slachtoffer van zwaar grensoverschrijdend gedrag, maar wist ze gelukkig erger te vermijden.

Jeugdschepen Elke Decruynaere (Groen) dankte raadslid Persyn voor haar opmerkzaamheid en zei dat de organisatie én zijzelf zich uitdrukkelijk wensen te excuseren bij het slachtoffer, maar stelde evenwel dat dit een alleenstaand geval is. “Personeelsleden in de wandelgangen ontkennen dat echter”, reageert Persyn. “De studente haakte inmiddels af en ziet een stage in het betrokken jeugdhuis niet meer zitten. Met ‘een aanspreekpuntje op de werkvloer’ komen we er niet. Er moet proactief opgetreden worden, zowel qua preventie als qua broodnodige repressie. Zijn de betrokkenen reeds gestraft? Daar hebben we het gissen naar, al vrees ik het ergste. Dit stadsbestuur blijft keer op keer wachten om putten te dempen, straks zijn er geen kalveren meer om te verdrinken.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...