Vlaams Belang dient klacht in tegen “Gents hotel voor illegalen”
Foto: iStock. Vlaams Belang dient klacht in tegen “Gents hotel voor illegalen”

Vlaams Belang dient klacht in tegen “Gents hotel voor illegalen”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de nieuwste plannen van het paars-groene stadsbestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Stad Gent plant immers om voor 1,2 miljoen Hostel 47 in de Blekerijstraat op te kopen om er illegale daklozen te huisvesten. “Stad Gent moet als lokaal bestuur geen asielopvang gaan organiseren alsof het een ‘woke Fedasil’ is. Het gaat zelfs niet om asielopvang, maar om mensen zonder papieren herbergen: illegalenopvang dus”, reageert Gents Vlaams Belang-voorzitter Johan Deckmyn. “Illegalen moeten opgesloten en uitgezet worden. In plaats daarvan zet dit doorgeslagen stadsbestuur ze op hotel – dat druist manifest in tegen de wet. Op de koop toe gaat het hier dan nog eens om discriminatie ten nadele van daklozen met onze nationaliteit.” Het Vlaams Belang laat weten klacht te zullen indienen.

Meer dan de helft van de 1.900 daklozen in Gent hebben geen Belgische nationaliteit. 57% van hen verblijft hier illegaal, zo bleek na een telling in oktober. Maar in plaats van de politie in te zetten om illegalen op te sporen, wil het stadsbestuur van De Clercq extra opvang voorzien – enkel voor illegale daklozen. De Clercq zal in die context voor maar liefst 1,2 miljoen Hostel 47 opkopen, goed voor 20 opvangplaatsen. Volgens het Vlaams Belang gaat het hier om een onwettige beslissing die indruist tegen zowel de asiel- en immigratiewetgeving als tegen de discriminatiewetgeving.

“De Ideale Wereld zette enkele jaren geleden Gent karikaturaal neer als ‘Bloemie-Bloemie-stad’, maar vandaag overtreft de realiteit die fictie”

De partij wijst in eerste instantie op het stevige prijskaartje en wil weten welke offertes of mogelijkheden er onderzocht zijn “voor dit waanzinnige en illegale project: 1,2 miljoen voor 20 plaatsen”, aldus Deckmyn. “Dat is maar liefst 60.000 euro per opvangplaats! Ik kan niet geloven dat dit de goedkoopste optie was, maar wat nog ongelofelijker is, is dat dit aspect niet eens het meest wraakroepende is aan heel de zaak.”

Artikel 77§1 van de Belgische asiel- en immigratiewetgeving stelt immers het faciliteren van irreguliere migranten strafbaar. “Voor dergelijke feiten kunnen zelfs boetes van 1.700 tot 6.000 euro opgelegd worden, plus een gevangenisstraf van acht dagen tot één jaar”, vervolgt Gents fractievoorzitter Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Wat Stad Gent plant is dus niet louter ongehoord en bijzonder duur, maar ook nog eens illegaal. En waarom ook een daklozenopvang enkel en alleen voor illegalen organiseren? Ik zit al tientallen jaren in de Gentse gemeenteraad en heb al heel wat gekkigheid gezien, maar dit slaat werkelijk alles.”

De partij laat weten dat haar juridische dienst een dossier voorbereidt en zo snel mogelijk een klacht zal indienen, naar alle verwachtingen reeds volgende week.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...