Vlaams Belang blijft zich kanten tegen LEZ-uitbreiding “ondanks vuil spel in gemeenteraad”
Foto: iStock.

Vlaams Belang blijft zich kanten tegen LEZ-uitbreiding “ondanks vuil spel in gemeenteraad”

Het Vlaams Belang heeft zich maandag heftig verzet tegen de plannen van het Gentse stadsbestuur om een nog strengere LEZ in te voeren. Volgens oppositiepartij Vlaams Belang worden er namelijk vuile spelletjes gespeeld door de meerderheid. Het debat over de beleidsnota ‘schone lucht’ is immers nog maandagnacht gevoerd, omdat de meerderheid weigerde de bespreking te verdagen naar dinsdag. In de bespreking van deze nota werd immers ook al dan niet uitbreiding van de LEZ-zone behandeld. “De meerderheid heeft dit er snel-snel maandagavond willen doorduwen, maar er zelf amper een woord over gezegd”

Het Gentse paars-groene stadsbestuur was een van de eerste besturen in het land om een lage-emissiezone (LEZ) in te voeren. De LEZ verbiedt veel dieselwagens en oudere auto’s om nog de stadskern in te rijden. Voor burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) en vooral mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) is dit echter onvoldoende. De LEZ moet nu het gehele grondgebied van Gent beslaan, van de Gentse haven tot de deelgemeenten van Drongen en Mariakerke. Het Vlaams Belang heeft het over “een sociale kaalslag.”

Het Vlaams Belang wijst met de vinger naar sp.a en Open Vld: “Ze buigen voor de LEZ-dictaten van Groen”

“Want wie zijn het die oudere wagens hebben of nog met diesel rijden?”, vraagt Deckmyn. “Dat zijn de kleine verdieners en de zwakkeren. Bij sp.a van Conner Rousseau hadden ze hier zogezegd oor naar. Maar veel meer dan een façade bleek dit niet te zijn. De sp.a drong zogezegd aan op een evaluatie van de huidige LEZ en een haalbaarheidsstudie, maar dit gaat enkel over communicatie en flankerende maatregelen. De studie gaat helemaal niet na of er wel een uitgebreide LEZ moet komen, maar hoe men het best aanpakt.”

Volgens het Vlaams Belang was dit dan ook de reden waarom het debat over de uitbreiding van de LEZ snel snel is afgehaspeld maandagnacht tijdens de afgelopen Gentse gemeenteraad. “Raadsman Sven Taeldeman (sp.a) wou het per se nog maandagnacht behandelen en wou absoluut geen aparte vergadering. Zelf zei hij er echter geen woord over toen het zijn beurt was. Nu weten we allemaal waarom; om hun knieval en dat van de liberalen voor de groenen te maskeren en dit te verbergen voor hun achterban. Wel, waar de rest zwijgt, zullen wij spreken. Geen LEZ, toen niet en nu niet!”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...