Verwachte rellen blijven uit

Extreem-links opvallend afwezig op NSV-debat
NSV!-debat zonder incidenten

In tegenstelling met vorig jaar, toen op de Blandijnberg een veldslag werd uitgevochten, bleef extreem-links opvallend afwezig op het politieke debat dat de extreem-rechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV) gisteravond op de campus van de Hogeschool Gent organiseerde.
‘Er is zelfs een deurwaarder om vast te stellen dat het debat kan plaatsvinden’ Kris Willems, Hogeschool Gent

De leden van het NSV reageerden zelf verbaasd toen ze even voor 20 uur, geflankeerd door hun eigen ordetroepen van Voorpost, in colonne naar gebouw C van de campus Schoonmeersen aan de Voskenslaan stapten. ‘Het is natuurlijk goed dat er maar één ingang was geopend en dat de politie die had bewaakt’, zegt Arno D’Hooghe.

De politie zelf had de toelating gekregen van de Hogeschool Gent om zich op verschillende strategische plaatsen op het domein van de school zelf op te stellen.

Waar vorig jaar de toegang tot het auditorium op de Blandijnberg aan de sprekers werd belet door een cordon van extreem-linkse militanten, was er nu in de wijde omtrek geen betoger te bekennen.

Enkel in de zaal zelf sijpelden enkele studenten met Arafat-sjaal binnen, maar zij hielden zich gedeisd. Agenten in burger hadden zich naast hen op de banken gezet om te kunnen ingrijpen. En ook de vervaarlijk ogende ordetroepen van Voorpost, die zich over de hele zijwand van de zaal hadden geposteerd, hielden het rustig.

Kris Willems, beheerder van de gebouwen van de Hogeschool Gent, haalde opgelucht adem. De Hogeschool moest het debat toch laten doorgaan nadat de rechter in kort geding de weigering van de school naast zich had neergelegd. ‘Er is zelfs een deurwaarder om vast te stellen dat het debat kan plaatsvinden’, zegt hij. ‘Als dat niet het geval zou zijn, had de school een dwangsom van 5.000 euro moeten betalen.’

Was het verstandig om de aanvraag van het NSV eerst te aanvaarden en daarna toch te weigeren?
Willems: ‘Misschien niet. Maar in het begin verzekerde het NSV ons dat er sprekers van het hele politieke spectrum aanwezig zouden zijn en dat het allemaal sereen zou verlopen. Nadien verbraken ze zelf de sereniteit door af te geven op de universiteit, die toch onze partner is. En toen we rondbelden naar de sprekers bleken de linkse partijen niet te zullen komen. Zoals u ziet, zijn het vooral de rechtse partijen die aanwezig zijn en daar heb ik het moeilijk mee.’

Zal het NSV volgend jaar nog eens een debat mogen organiseren in de Hogeschool Gent? Willems: ‘(glimlachend) Dat zullen we dan wel evalueren.’
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

——————————————-

NSV!-debat zonder incidenten

Gent

De debatavond van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) is gisterenavond zonder incidenten kunnen dorrgaan in de gebouwen van de Gentse Hogeschool in de Voskenslaan. Het beruchte debat kon vorig jaar door acties van tegenstanders niet doorgaan en ontaardde in relletjes. De politie wou een gelijkaardig scenario dit jaar vermijden en was massaal aanwezig.

De campus Schoonmeersen leek rond zeven uur gisterenavond wel een belegerd gebouw. Vijf grote combi’s, een waterkanon, een drietal politiehonden en tientallen agenten stonden rond het gebouw opgesteld. Om half negen kwamen de studenten van het NSV! in een lange stoet aan, geflankeerd door een dertigtal bonkige kerels met fluohesjes van Voorpost Ordedienst. “We zijn zonder problemen van het Sint-Pietersplein tot hier gewandeld”, vertelt NSV!-praeses Wouter Opdenacker, een gsm aan het ene oor, een oorstukje aan het andere. “Dat is om in contact te blijven met onze ordediensten. Die zijn hier sinds zes uur aanwezig. We hebben zelfs een gerechtsdeurwaarder opgetrommeld om vaststellingen te doen als er gebouwen afgesloten zouden zijn. Maar het is voorlopig opvallend rustig gebleven. De stilte voor de storm denk ik.”

Geen veldslag

Maar de storm blijft uit. De verwachte veldslag komt er niet. Het spannendste moment doet zich nog voor wanneer Opdenacker de vier aanwezige tegenstanders provocerend aanspreekt, zonder verder gevolg. Meer dan die vier tegenstanders zijn er trouwens aan het gebouw niet te bespeuren. Rond acht uur werden alle aanwezigen door Openacker met een megafoon opgeroepen om het auditorium binnen te gaan. De zaal liep voor drie kwart vol voor de zes sprekers en het debat verliep verder zonder incidenten. De sfeer in het auditorium bleef wel duidelijk gespannen. Late binnenkomers werden met argusogen geïnspecteerd en de fluohesjes van Voorpost bleven ostentatief rechtstaan, ook als de moderator iedereen vroeg om te gaan zitten. In het vrij makke debat kwamen onder andere de begroting, de staatshervorming en het hoofddoekendebat aan bod.

Oud-praeses van het NSV!, Arno D’Hooghe, toonde zich achteraf tevreden met de opkomst. “We zijn erg blij met de manier waarop de Hogeschool en de politie de avond heeft aangepakt. We vrezen enkel dat we in de toekomst hier geen auditoria meer gaan kunnen gebruiken. De Hogeschool heeft dat met zijn acties vorige week wel al duidelijk gemaakt.”

Ook in het Quetelet-auditorium van de UGent bleef het gisterenavond kalm op het debat van een andere Vlaamsgezinde studentenvereniging, het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond. De politie was er minder opvallend aanwezig, maar posteerde toch een aantal anonieme agenten in de zaal. Maar acties bleven ook daar uit. De aankomst van Filip De Winter, Jean-Marie Dedecker en Karim Hassoun van de Arabisch-Europese Liga verliep probleemloos.
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...