Verslag van de voordracht “Rechten en plichten van de militant”

Op vrijdag 12 maart gaf de actieleider van Voorpost Luc Vermeulen een voordracht met als thema “Rechten en plichten van de militant”. De organisatie was in handen van VBJ Gent i.s.m. met Voorpost-Gent. Een dertigtal leden en sympathisanten kregen van Luc de cijfers over de hoog oplopende boetes die Voorpost eerder opliep en de stand van zaken in een aantal nog lopende rechtszaken. De boetes zijn het gevolg van plak- en verfacties, betogingen, het aanbrengen van spandoeken, het “verwijderen” van officiële Belgische vlaggen (wie betrapt wordt, riskeert een boete tot 1000 euro, een veroordeling en de vermelding “diefstal” op zijn of haar strafblad).

De Staatsveiligheid acht Voorpost en het Vlaams Belang staatsgevaarlijk en houdt hen voortdurend in de gaten. Er wordt met informanten gewerkt en bij betogingen mengen leden van Staatsveiligheid zich onder de demonstranten en worden betogers gefilmd. Wie opgepakt wordt, riskeert om administratief (12u) of gerechtelijk (24u) aangehouden worden met een mogelijke fouillering (oppervlakkig of zelfs naakt) bovenop. Belangrijk om te weten is dat de arrestant een aanhoudingsformulier moet ondertekenen. Het tijdstip van ondertekening is immers bepalend voor de duur van de aanhouding.

In het kader van een mogelijk misdrijf kan ook een huiszoeking volgen. De gerechtelijke politie moet hiervoor wel over een huiszoekingsbevel beschikken. Indien dit niet het geval is, trekt de politie de wacht op aan je woning tot het bevel is uitgereikt. Bewijsmateriaal verbergen is in dat geval niet meer mogelijk. Nog een laatste tip: probeer bij de ondervraging niet slimmer te zijn dan de ondervrager want die gebruikt speciale technieken (zelfs intimidatie). Je beschikt wel over het recht om te zeggen dat je geen verklaring wenst af te leggen.

Het was een boeiende en leerzame avond en achteraf werden nog heel wat plannen voor acties gesmeed …


 

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...