Verslag uit de gemeenteraad Circulatieplan

20u46
“Wij hebben een verschillende mening over leefbaarheid”, zegt Wis Versyp (Vl. Belang). “De stad verdelen in sectoren, de bewoners conditioneren met vergunningen en toegangspoorten… is dat de leefbaarheid verhogen? Mijn Gents, rebels karakter zegt van niet. De Bargiebrug knippen bijvoorbeeld, is een eenzijdige invulling van leefbaarheid. Daar wonen en werken veel mensen. Is dat leefbaarder voor hen?”
“Ik ben helemaal niet anti-fiets, ik wil alles doen om mee te werken aan de veiligheid van de fiets. Maar iedereen moet gelijk zijn aan de wet, en dat is bij fietsers niet het geval. Meer en meer fietsers lappen de regels aan hun laars. Kennen die nog haaietanden? Voorrang van rechts? Mochten auto’s dat doen, zouden er elke dag veel ongevallen gebeuren.”
“Fietsen worden ook overal achtergelaten. Ik stoor mij daar enorm aan. Dat kan zomaar. Aan die fietsmat op ed Korenmarkt stoor ik mij ook. Waarom is niet iedereen gelijk voor de wet? Auto’s moeten zo ver mogelijk aan de rand van de stad parkeren, fietsers mogen tot in het centrum.”
20u36
De oppositiepartijen krijgen hun kans om te antwoorden. Vlaams Belang noemt het tegenvoorstel bij monde van Johan Deckmyn van de meerderheid “beschamend”. “Wat een wollige, onsamenhangende, nietszeggende tekst, het oprichten van enkele praatgroepjes. En dat voor een bestuur dat zo dweept met inspraak. De liberalen gaan – ondanks hun dure eden over de randvoorwaarden – plat op de buik voor sp.a en Groen. Nochtans zijn die randvoorwaarden niet ingevuld.”
“Daarnaast is er ook een mobiliteitsforum. Wil men het debat versmoren in een hele reeks praatgroepjes? Wie zal er in het burgerkabinet zitten? Wie kiest dat? Dit bestuur wil enkel een referendum als ze op voorhand kent. Ik neem aan dat ze nooit zullen instemmen met een referendum, gezien er altijd een kans zou zijn op polarisatie. Wees niet bevreesd over het oordeel van de Gentenaar. Heb geen angst, burgemeester. Durf een referendum te steunen.”
Het Nieuwsblad

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...