Veldproef Wetteren: terreinverbod pas na bestorming betekend


De wetenschappelijke instellingen achter de door actievoerders beschadigde veldproef met genetisch gewijzigde aardappelen in Wetteren hadden vooraf een terreinverbod gevraagd bij de rechtbank in Dendermonde. Maar ze lieten dat verbod, waaraan een dwangsom van 2.500 euro verbonden was, pas na de bestorming betekenen, zo zei Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) dinsdag in de Kamer.

De Field Liberation Movement had vooraf aangekondigd dat ze actie zou voeren bij de ggo-veldproef. Het ILVO (instituut voor landbouw- en visserijonderzoek), een van de onderzoeksinstellingen achter de veldproef, had haar voorzorgen genomen en was vrijdag naar de rechter gestapt met een eenzijdig verzoekschrift om iedereen de toegang tot het terrein te verbieden op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per individueel vastgestelde inbreuk.

Het ILVO en het VIB (Vlaams instituut voor biotechnologie) wilden echter geen olie op het vuur gooien, antwoordde De Clerck in de Kamer op een vraag van Tanguy Veys (VB), en ze besloten om de beschikking van de rechter niet te laten betekenen door een deurwaarder. Pas na de bestorming ontvingen de personen die aangehouden werden de betekening.

Minister De Clerck bevestigde dat het parket van Dendermonde de opgepakte actievoerders wil vervolgen voor bendevorming, diefstal met braak en beschadigingen.

Woensdag beslissen het ILVO en het VIB welke juridische stappen ze nog ondernemen tegen de actievoerders die beschadigingen aanbrachten. KVH/RBR/
(Belga)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...