VB spot opnieuw met Suske en Wiske


Ook al liep Vlaams Belang vorig jaar tegen een veroordeling aan, ook dit jaar deelde de partij op de nieuwjaarsreceptie van Stad Gent een spotprent met Suske en Wiske uit. ‘Om duidelijk te maken dat wij ons niet laten intimideren door een proces’, legt VB-Vlaams parlementslid Johan Deckmyn uit.

Op de nieuwjaarsreceptie in 2011 deelde Vlaams Belang een kalender uit, met een parodie op een Suske en Wiske-album en met burgemeester Termont in een hoofdrol. Al snel ging de discussie over de vraag of het om een parodie of om plagiaat ging, een zaak die door uitgever WPG Uitgevers voor de rechter gebracht werd. Vlaams Belang beet in het zand, maar ging in beroep. ‘Een beroep dat intussen nog niet behandeld is’, legt Deckmyn uit.

‘En om te tonen dat we ons niet laten intimideren door een proces, hebben we het opnieuw gedaan dit jaar. Op de nieuwjaarsreceptie dit jaar deelden we een tweeduizendtal kalendertjes uit, met opnieuw een Suske en Wiske op. Maar deze keer hebben we ons niet gebaseerd op een bestaand verhaal. Dus ik denk niet dat we nu een probleem gaan krijgen.’

Die mening deelt ook Johan de Koning, directeur-uitgever van WPG. ‘Ik was zelf op het Sint-Baafsplein en heb het kalendertje gezien. Ik denk dat we het er maar bij zullen laten. Al vraag ik me af of de mensen wel zullen begrijpen wat er eigenlijk op het kaartje staat. Eerlijk gezegd, ik vind dit een zwaktebod van het Belang, maar daar blijft het voor ons ook bij.’

Of de rechter in het midden toevallig op Daniël Termont lijkt, willen we nog van Deckmyn weten. ‘Ja, geheel toevallig wel’, proest hij het uit.
Het Nieuwsblad, Aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...