VB-kopman praat voor het eerst nu Belfortploeg uit partij gegooid is

Desnoods verkondigen wij ons programma op straat

De hele Belfortploeg werd gisteren – sneller dan verwacht – uit het Vlaams Belang gegooid. Alleen zo kan de partij misschien voorkomen dat de Gentse dissidenten de andere vier Vlaams Belangers uit de gemeenteraadsfractie gooien. Het scenario is zo hallucinant, dat het gemeentedecreet hiervoor geen duidelijke regels heeft. Johan Deckmyn, kopman van het Vlaams Belang Gent, praat voor het eerst. “Wij blijven gewoon ons programma verkondigen, desnoods op straat.”

De Belfortploeg, vijf Gentse Vlaams Belangers onder leiding van Francis Van Den Eynde, kreeg van de nationale partijtop tot eind deze maand om zichzelf te ontbinden. Omdat ze dat duidelijk niet van plan zijn, besliste de partij gisteren al om de vijf buiten te gooien. Want die vijf, een meerderheid in de Gentse gemeenteraad, waren van plan de andere vier buiten spel te zetten door hen uit te sluiten uit alle gemeenteraadscommissies. Hoe het nu verder moet, lijkt niemand zeker te weten. Het gemeentedecreet is niet echt duidelijk over hallucinante scenario’s als deze.

De vier ‘trouwe’ Vlaams Belangers van Gent beperkten zich sinds de ruzie in de partij publiek werd tot ‘geen commentaar’.

Generatiewissel

Johan Deckmyn, kopman en lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, doorbreekt nu het stilzwijgen. Hij groeide op in het Godshuishammeke vlakbij de Sleepstraat en werkte zich op tot bedrijfsleider. Filip Dewinter zegde eerder al dat de hele ruzie stoelt op een fout gelopen generatiewissel, en dat bevestigt Deckmyn nu. “De ruzie is helemaal niet begonnen met het verkiezen van een nieuwe fractieleider”, zegt hij. “Het is Francis Van den Eynde, voormalig kopman, die geen afscheid kan nemen. De partij heeft al in 2007 voor mij gekozen, maar hij lost niet. Zijn ultieme doel is blijkbaar chaos creëren om achteraf te kunnen zeggen dat het zonder hem niet gaat. Maar niks is minder waar. Onze partij draait, en Van den Eynde en co komen al jaren niet meer naar activiteiten en vergaderingen. Bovendien betalen ze al twee jaar hun partijbijdrage niet meer, weigerden twee van hen op de Vlaamse lijst te staan in 2010, en hadden er zelfs een paar een N-VA-verkiezingsbord in hun tuin staan!”


Deckmyn ontkent niet dat de ruzie negatieve gevolgen kan hebben voor de verkiezingen in 2012. “Ruzie is nooit goed, maar er zijn ook pluspunten. Nu is het overal duidelijk dat ik de kopman ben. En stel dat we toch nog uit de Gentse fractie worden gezet, dan blijven we gewoon ons programma verkondigen op straat. We zullen trouwens ook naar de commissies blijven gaan, onbezoldigd dan.” Nu al een prognose maken is moeilijk, maar Deckmyn zegt niet bang te zijn voor N-VA. “Ik weet dat wij niet spectaculair gaan winnen, maar ik hoop minstens het resultaat van 2006 te evenaren. Er zijn in Gent nog genoeg problemen die onze corebusiness zijn.” (Foto VDS)
Het Laatste Nieuws

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...