Turken bekogelen Vlaams Belangers met eieren

Sleepstraat verwelkomt Vlaams Belang met eieren – Campagne ‘Emirdag heeft je nodig’ lokt protest uit
Waarnemend burgemeester Peeters: ‘Dit mag niet getolereerd worden’
Gemoederen verhit in Sleepstraat – Gentse Turken wachten VB’ers op bij remigratiecampagne

Turken bekogelen Vlaams Belangers met eieren

‘Emirdag heeft je nodig’, met die boodschap wil de Gentse afdeling van het Vlaams Belang Gentenaars van Turkse origine overtuigen om een nieuw leven op te bouwen in Turkije. De partij wilde affiches ophangen in de Sleepstraat, een straat waar veel Gentse Turken wonen. Maar dat was buiten een groep jongeren gerekend. Zij bekogelden Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn en kamerlid Tanguy Veys met eieren. ‘We komen zeker terug’, zegt Veys. ‘Maar dan onaangekondigd.’ (MVP
Het Nieuwsblad, Aan Gent gebonden

————————–

Sleepstraat verwelkomt Vlaams Belang met eieren – Campagne ‘Emirdag heeft je nodig’ lokt protest uit

Het Vlaams Belang wilde vrijdagochtend affiches met ‘Emirdag heeft je nodig’ ophangen in de winkels in de Sleepstraat. Dat werd hen verhinderd door zo’n vijftig jongeren die hen met eieren bekogelden en met Turkse vlaggen zwaaiden. ‘We komen zeker terug, maar dan onaangekondigd’, zegt VB-parlementslid Tanguy Veys.

Met de ‘Emirdag heeft je nodig’-campagne wil de Gentse VB-afdeling Turken in Gent overtuigen om een nieuw leven op te bouwen in Turkije. Vrijdag werd de campagne op gang geschoten in de Sleepstraat. Het Vlaams Belang wilde flyers uitdelen aan alle bewoners en affiches ophangen in de winkels. Maar ver zijn ze niet geraakt. De VB-delegatie werd in het begin van de Sleepstraat, aan de kant van het Sluizeken, opgewacht door zo’n vijftig Gentse Turken.

Sommigen van hen, vooral jonge bewoners, scandeerden in het Turks slogans als ‘Dit is de Sleepstraat. Hier geraak je niet door’. Ze hadden tomaten en een pallet eieren mee. Federaal parlementslid Tanguy Veys kreeg een ei tegen het hoofd, Vlaams parlementslid Johan Deckmyn werd geraakt op de rug en een collega-journaliste kreeg de volle laag, maar het grootste deel van de eieren en alle tomaten bleven uiteindelijk onaangeroerd.

‘We hebben maar drie folders kunnen uitdelen en één ervan hebben we teruggekregen in ons gezicht’, zegt Veys. ‘Maar we komen zeker terug op een onaangekondigd moment. En ook in de Bevrijdingslaan en de Dendermondsesteenweg zullen we bussen.’

Beledigd

De Gentse Turken besloten om de Sleepstraat te blokkeren nadat ze in de Turkse media, zoals het huis-aan-huisblad Binfikir, lazen dat het Vlaams Belang affiches zou ophangen. Het Vlaams Belang bracht die media zelf op de hoogte van zijn actie.

‘Wij zijn echte Gentenaars’, zegt Haci Musa Yörük, een van de aanwezige jongeren. ‘We groeiden hier op, we gingen hier naar school en we hebben hier onze vrienden. Maar toch vindt het Vlaams Belang het nodig om ons te beledigen door te zeggen dat we naar Turkije moeten vertrekken.’

Bij de Turkse Gentenaars stonden ook schepen Resul Tapmaz (SP.A) en gemeenteraadslid Saban Gök. Vooral de aanwezigheid van schepen Tapmaz was een doorn in het oog van de VB-leden.

‘Resul, ge moogt er trots op zijn’, riepen ze naar hem. ‘Het is mijn taak als schepen om de jongeren te bedaren’, zegt Resul Tapmaz. ‘Vooral omdat dit in mijn achtertuin gebeurt (hij woont in Oudburg, red.). Ik heb de jongeren vooraf gezegd dat ze alleen slogans mogen scanderen en geen geweld mogen gebruiken. Toen bepaalde jongeren met eieren gooiden, zijn zij dan ook terechtgewezen.’

‘Toen ik hoorde dat er sms’jes werden rondgestuurd tussen de jongeren om op te roepen tot actie, ben ik langs alle cafés gegaan om de gemoederen te bedaren’, zegt Saban Gök. ‘En buiten die paar eieren is dat ook goed gelukt.’
Het Nieuwsblad, Aan Gent gebonden

—————————

Waarnemend burgemeester Peeters: ‘Dit mag niet getolereerd worden’

Waarnemend burgemeester Christophe Peeters neemt zwaar aanstoot aan wat zich heeft afgespeeld in de Sleepstraat. “Dit is een bijzonder ernstig incident”, stelt hij. “Mensen beletten zich vrij op de openbare weg te begeven, is een democratie onwaardig. Elke burger mag zich vrij en onbevreesd in elke straat van onze stad begeven. Een ‘no-gozone’ zal in Gent nooit getolereerd worden.

Ook al werd er nu geprovoceerd. Want het Vlaams Belang is daar uiteraard naartoe gegaan met de bedoeling vechtpartijen uit te lokken en dan de martelaar uit te hangen. Maar dan nog. Dat men hen belet om winkels binnen te gaan, tot daar aan toe. Maar een straat blokkeren, is echt niet voor herhaling vatbaar. Als dit opnieuw gebeurt, moet de burgemeester zware maatregelen nemen.” De politie besloot gisteren om de Vlaams Belangers niet manu militari door de Sleepstraat te begeleiden, om vechtpartijen en erger te voorkomen. (VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

—————————

Gemoederen verhit in Sleepstraat – Gentse Turken wachten VB’ers op bij remigratiecampagne

Een pamfletactie in de Sleepstraat in Gent draaide gisteren bijna op rellen uit. Het Vlaams Belang besloot de eerste folders van zijn ‘remigratiecampagne’ daar te verdelen. De Gentse Turken sloten daarop de straat af, jouwden de VB’ers uit en gooiden met eieren. Tussen hen stond ook schepen Resul Tapmaz.

Uiteraard was de actie van het Vlaams Belang pure provocatie. Maar zo zien ze het zelf niet. “Wij zijn naar Turkije geweest en zijn daar heel goed ontvangen. Door de economische ontwikkeling daar hebben ze nood aan jonge werkkrachten. Daarom willen wij hier in Gent de remigratie promoten. Turken die hier ongelukkig zijn of geen werk vinden, kunnen in hun thuisland aan de slag en dat moeten ze weten. Daarom starten we vandaag met onze pamflettenactie, uiteraard in een buurt waar veel mensen van Turkse origine wonen”, klonk het. Maar de actie was aangekondigd, en Johan Deckmyn, Tanguy Veys en hun partijgenoten werden aan het begin van de Sleepstraat opgewacht door een 60-tal boze jongeren van Turkse origine.

Eieren

De politie was ter plaatse, en hield beide partijen uit elkaar. Er werd geroepen en gejouwd, in het Turks en het Nederlands. Enkele heethoofden uit het Turkse kamp gooiden met eieren. Opmerkelijk was dat tussen de Turkse actievoerders niet alleen gemeenteraadslid Saban Gök stond, maar ook personeelsschepen Resul Tapmaz. “Hij heeft deze actie georkestreerd”, klonk het bij Vlaams Belang. Tapmaz weerlegde: “Zij komen hier gewoon om te provoceren”. Resultaat was evenwel dat de Vlaams Belangers de Sleepstraat niet in mochten. “Dit toont nog maar eens aan wie de baas is in deze buurt”, fulmineerden Deckmyn en Veys. “Zelfs met de politie aanwezig krijgen wij als Gentenaars geen vrije doorgang in deze straat. Verregaand is dat.” De Gentse Turken verwoordden hun woede als volgt: “Wij zijn allemaal Gentenaars. Ons vragen om terug te keren, is gewoon grof. De meesten van ons zijn hier geboren, wij wonen hier, wij werken hier. Zij hebben hier niks te zoeken met hun pamfletten!” Andere commentaar was nog: “Terug naar Emirdag? Deze straat is Emirdag!” (VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

————————-

Tegenstanders verhinderen actie in Sleepstraat
Vlaams Belang bekogeld met eieren in Sleepstraat

GENT – Enkele leden van het Vlaams Belang zijn vrijdagochtend met eieren bekogeld tijdens een plakactie in de Sleepstraat. De VB’ers wilden voor hun campagne ‘Emirdag heeft je nodig’, affiches en pamfletten uitdelen in de straat, maar een groepje Turkse mannen wou dat verhinderen. De tegenstanders uitten hun ongenoegen over de actie met slogans en door enkele eieren te gooien. De actie verliep verder rustig.

Met de campagne wil het Vlaams Belang de Gentse Turken aanraden om terug te keren naar hun land van herkomst. Morgen een uitgebreid verslag van de actie in De Gentenaar.

De Vlaams Belangleden kregen enkele eieren naar het hoofd geslingerd.
Het Nieuwsblad online, 30 december 2011

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...