Termont tackelt Leuvense Geen-Overlastman


De Leuvense, gemaskerde Geen-Overlastman is een ‘rare kwiet’ en de ludieke campagne die Leuven voert om studenten aan te zetten om geen overlast te veroorzaken in de uitgaansbuurt, zet allicht weinig zoden aan de dijk. Dat zegt tenminste burgemeester Daniël Termont (SP.A). Die kreeg van Vlaams Belang-gemeenteraadslid Francis Van den Eynde de vraag of Gent niet beter ook zo’n Geen-Overlastman zou inzetten. Neen, dus, vindt Termont. En hij heeft daar meerdere redenen voor, zegt hij.

‘Gent heeft een reglement dat het verbiedt om gemaskerd rond te lopen op openbare plaatsen. Het zou ongepast zijn iemand jaar in jaar uit gemaskerd de straten te laten afschuimen om wildplassers op heterdaad te betrappen en dus ons eigen reglement met voeten te treden. Om effectief te kunnen optreden, zou de gemaskerde in kwestie trouwens een politieagent moeten zijn.’

Termont zei zich erover te verwonderen dat het voorstel om Leuven achterna te gaan uitgerekend van het Vlaams Belang kwam, ‘een partij die het in het verleden niet zo had begrepen op ludieke acties om overlast en kleine criminaliteit aan te pakken.’

Bovendien gelooft ook Termont dat zo’n actie ‘hooguit een kortstondig effect zal hebben en dat ze – zeker in studentenmiddens – er hooguit eens hartelijk om zullen lachen’.

Gent gaat het Leuvense voorbeeld dus niet volgen. ‘Wat mij betreft hebben we geen gemaskerde supermannen in wit-gele pakken nodig in het Gentse straatbeeld. Er lopen al genoeg rare kwieten rond’, aldus Termont. (tod)
Het Nieuwsblad, 17 november 2010

——————————————————————–


Is het een vogel, is het een vliegtuig? Nee dat is het niet! Het is de Leuvense Geen-Overlastman! Een hele maand lang doolde de Geen-Overlastman door de stad om studenten erop te attenderen dat wildplassen niet mag en sigarettenpeuken thuishoren in daartoe bestemde recipiënten. De Geen-Overlastman is gehuld in een wit-geel fluorescerend pak en een cape met een grote ‘R’ op. Waarbij de R staat voor ‘respect’. Tijdens de Gentse gemeenteraad wenste Francis Van den Eynde (Vlaams Belang) te vernemen wat het Gentse stadsbestuur ervan weerhoudt om ook een Geen-Overlastman aan het werk te zetten. “Het gemeentelijk reglement”, aldus burgemeester Daniël Termont (sp.a). “Gent heeft een reglement dat het verbiedt om gemaskerd rond te lopen op openbare plaatsen. We hebben geen gemaskerde supermannen in wit-gele pakken nodig. Er lopen al genoeg rare kwieten rond.”
De Morgen, 20 november 2010

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...