Termont in de clinch met VB over ‘leugens’

In de commissie algemene zaken maandag heeft de Gentse burgemeester Termont zijn ongenoegen geuit over het Vlaams Belang en hun ‘politieke spelletjes’.

De Vlaams Belangers, zowel die van de afsplitsing Belfortploeg als die van het reguliere VB, stelden vragen over de problematiek rond krakers in Gent. Het kraken van woningen is een probleem dat zich de laatste tijd schijnt uit te breiden. “Kraken is federaal geregeld”, antwoordde Termont. “De wet zegt dat kraken niet strafbaar is, en dat mensen in een gekraakt huis recht op wonen hebben. Ze kunnen alleen worden uitgezet als de eigenaar naar de vrederechter stapt. De uitzetting gebeurt daarna door een deurwaarder. Als stad kunnen wij daar niks aan veranderen.”

Tot daar het antwoord op de vragen. En daarna luchtte Termont zijn hart. “Het is de eerste keer dat ik zoiets doe, en eigenlijk ook de eerste keer dat ik de kans krijg mijn mening hier te zeggen”, stak hij van wal. “Maar jullie van het Vlaams Belang moeten stoppen met leugens te verspreiden over de kraakproblematiek. Het moet gedaan zijn met vertellen dat dit stadsbestuur kraken gedoogt en dat de burgemeester de politie verbiedt op te treden. Er wordt zelfs bij gezegd dat er zeker niet mag worden opgetreden als het om buitenlanders gaat. Dat is echt een brug te ver. Mij is het om het even wie kraakt, ik kan er zelf niks aan doen. De politie kan getuigen dat we op elke klacht ingaan, en de mensen telkens uitleggen dat alleen de eigenaar de uitzetting van krakers via de rechtbank kan afdwingen. Ik ben die politieke spelletjes beu, vooral omdat het in dit geval echt vuil spel is.” (VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...