Te koop: oude bibliotheek

Te koop: verkrotte stadsbib

De stad heeft geen plannen meer met de vroegere stadsbibliotheek aan de Ottogracht. De gebouwen zullen worden verkocht. Dat heeft schepen Christophe Peeters (Open VLD) geantwoord op een vraag van gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang).

Tot voor kort werden de gebouwen van de oude stadsbibliotheek tussen de Ottogracht en de Bibliotheekstraat nog gebruikt als opslagruimte voor het museum Miat. Nu zijn ze er echter zo slecht aan toe dat ze helemaal leeg staan. De stad Gent gaat nu op zoek naar een koper die de gebouwen een nieuwe bestemming wil geven. Afbreken mag niet, want de vroegere stadsbibliotheek is een beschermd monument. (dih)
De Standaard, Oost-Vlaanderen / Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

——————–

Te koop: verkrotte stadsbib

Het gebouw aan de Ottogracht dat ooit de stadsbibliotheek was, wordt verkocht. Dat zegt schepen van Facility Management Christophe Peeters. “Renoveren is te duur, en wij kunnen het gebouw ook geen functie geven.” Aan de Baudelokapel en het kunstinstituut verandert niks.

De oude stadsbibliotheek aan de Ottogracht staat er belabberd bij. Dat merkte Kristina Colen (VB) nog maar eens. Het gebouw is niet alleen verloederd, het is nu ook een gevaar geworden voor de openbare veiligheid. Omdat er geregeld brokstukken van de gevel vallen, is de stoep rondom de oude bib afgespannen, om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

“De oude bibliotheek maakt deel uit van de Baudelosite”, zegt schepen van Facility Management Christophe Peeters. “De Baudelokapel zelf is niet in handen van de stad, die is eigendom van het gemeenschapsonderwijs. Vooral tijdens de Gentse Feesten wordt die nog gebruikt. Het schoolgebouw is wel in handen van de stad. Daar huist het kunstinstituut, en dat blijft ook zo. Maar het oude bibliotheekgebouw, daar kunnen we echt niks mee aanvangen. Niet alleen omdat de renovatie immens duur zou zijn, ook omdat we er gewoon geen functie voor hebben.”

Beschermd monument

Het gebouw dateert van 1805, en was sinds 1817 gelijktijdig universiteitsbibliotheek en stadsbibliotheek. De universiteitsbib verhuisde in 1945 naar de Boekentoren, de stadsbib bleef aan de Ottogracht. De boeken stonden in een magazijn, en konden alleen via een aanvraagformulier uitgeleend of ingekeken worden. In 1980 verhuisde de bibliotheek van de stad naar de Kouter, waar de collectie in open kasten werd gezet. Sinds 1992 zit de bib aan de Zuid. Het gebouw aan de Ottogracht werd dan gebruikt als depot voor het museum Miat. “Het is nog niet zo lang dat dat gebouw leegstaat”, weet Peeters. “En nu dat het geval is, zullen we het verkopen.”

Het gebouw is behoorlijk groot, maar te klein voor een immens project. De stad hoopt stiekem op een projectontwikkelaar die er een horecafunctie aan wil geven. “Er valt iets van te maken, maar makkelijk zal dat niet zijn”, geeft Peeters toe. “Het gebouw is immers een beschermd monument, en zelfs een aantal delen van de binneninrichting zijn beschermd. Afgooien en heropbouwen is dus al uitgesloten. Er zal dus een zware investering nodig zijn.” Een vraagprijs is er (nog) niet.
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...