Suske en Wiske dagvaarden Vlaams Belang

Officieel klacht ingediend omwille van kalender
Vlaams Belang gedagvaard om Suske en Wiske-cover op kalendertjes


Suske en Wiske dagvaarden Vlaams Belang

WPG, de uitgeverij van Suske en Wiske, heeft Johan Deckmyn voor de rechtbank gedaagd. Als voorzitter van de Gentse afdeling van het Vlaams Belang is hij de verantwoordelijke uitgever van de 2.000 kalenders die de partij verspreidde en waarop de voorpagina van het album De Wilde Weldoener werd omgevormd tot spotprent. Het gezicht van Lambik is op de tekening vervangen door dat van burgemeester Termont. Hij strooit geld uit over enkele moslims.

‘Een kind ziet toch dat dit een parodie is’, zegt Deckmyn.

‘Dit overschrijdt de grenzen van de parodie’, vindt Ann Desair van de uitgeverij. Willy Vandersteen liet overigens bij testament vastleggen dat zijn figuren nooit mochten gebruikt worden voor politieke doeleinden.

Dat gelooft Deckmyn niet. ‘Als een andere partij, zeg maar Groen!, dit had gedaan, dan was de uitgeverij vast niet naar de rechtbank gestapt.

Overigens, als men hiervoor een proces aanspant, dan moet men dat ook doen tegen alle scouts- en Chirogroepen die Suske en Wiske gebruiken op affiches en uitnodigingen voor fuiven.’

‘Ook jeugdbewegingen mogen dat niet doen zonder onze toestemming’, zegt de uitgeverij.

De rechtszaak wordt volgende week ingeleid. (gn)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden


Officieel klacht ingediend omwille van kalender

Het kalendertje dat door het Vlaams Belang werd uitgedeeld op de nieuwjaarsreceptie vorige week, heeft nu effectief gevolg gekregen.

WPG-uitgevers, onder meer de uitgever van de stripreeks Suske en Wiske, heeft effectief klacht ingediend tegen Johan Deckmyn. Die staat op de kalender als ‘verantwoordelijke uitgever’. De 2.000 kalendertjes kregen als voorpagina een parodie op de Suske en Wiske-kaft De Wilde Weldoener mee.

Afgebeeld stond de burgemeester die zwevend over zijn stad geld rondstrooit dat wordt opgeraapt door gekleurde en gesluierde mensen.

Deckmyn is niet onder de indruk van de klacht: “Ik blijf bij mijn standpunt.

Dit is een parodie. Het staat er ook op: ‘vrij naar Vandersteen’. De prent gaat duidelijk over Termont en niet over Suske en Wiske. Als dit al niet meer mag, mag binnenkort niks meer.” Het Vlaamse Belang beeldde enkele jaren geleden al eens Pierke Pierlala af op hun jaarlijks kalendertje, en mocht het toen gaan uitleggen op het politiekantoor. Zonder gevolg.(VDS)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Vlaams Belang gedagvaard om Suske en Wiske-cover op kalendertjes

De uitgeverij van de Suske en Wiske-albums dagvaardt de vzw Vrijheidsfonds, die de dotatie van het Vlaams Belang ontvangt én de verantwoordelijk uitgever van een kalendertje dat zondag door de Gentse afdeling van de partij werd verspreid. WPG-uitgevers wil dat een Brusselse kortgedingrechter de verspreiding verbiedt en overweegt een procedure ten gronde om een schadevergoeding te eisen.

Op de cover van zo’n tweeduizend Vlaamse Belang-kalendertjes werd een aangepaste versie van de Suske en Wiske-cover van de strip “De Wilde Weldoener” uit 1961 getekend. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) strooit in in een gewaad met een helikopterwiek boven een Gents plein muntstukken in het rond. Suske en Wiske kijken verschrikt op terwijl gekleurde en gesluierde figuurtjes de muntstukken oprapen.

“We vinden dat de morele en de testamentaire rechten van Willy Vandersteen geschaad worden en in een negatief daglicht en connotatie worden geplaatst”, aldus Ludo Stroobants, directeur marketing en verkoop van WPG-uitgevers.

“We blijven bij ons standpunt, dit is een politieke spotprent en dergelijke parodieën worden veel gemaakt, ook door studentenverenigingen of jeugdbewegingen bijvoorbeeld”, reageert Johan Deckmyn, de voorzitter van Vlaams Belang Koepel Gent. “Ik wens hen veel succes als ze die allemaal gaan dagvaarden. Ik vraag me af of dit ook zou gebeuren als een andere partij dit deed.” TIP/
Belga, 13/1/2011

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...