Strengere controle van leidingwater scholen

Het kraantjeswater in de Gentse stadsscholen wordt de komende jaren beter getest.

De drinkfonteinen zullen voortaan jaarlijks in plaats van om de drie jaar een controle op bacteriën en zware metalen ondergaan. Loden buizen worden systematisch verwijderd.

“Een probleem is er niet”, zegt onderwijsschepen Coddens als antwoord op een vraag van VB-gemeenteraadslid Geert De Jaeger. “Eind vorig jaar werden 93 drinkwaterfonteinen gecontroleerd door TMVW. Daarvan bleken er 5 niet helemaal in orde te zijn. In drie gevallen bleken er te veel bacteriën in het water te zitten. In één geval ging het om enterococcen (een bacterie die diarree en misselijkheid veroorzaakt, red). In twee andere gevallen zat er te veel ijzer of nikkel in het water. De stad heeft nu geld vrijgemaakt om extra metingen uit te voeren. We zullen TMVW vragen voortaan elke jaar een gratis controle te houden van de drinkfonteinen in de scholen.”

“We onderzochten ook het leidingwater in 72 Gentse scholen op zware metalen. In oude gebouwen kunnen soms nog loden buizen zitten die minder gezond leidingwater geven. Slechts één staal bevatte te veel metalen. Nog twee andere zaten boven de toekomstige limiet van 10 microgram lood per liter. Het is de bedoeling om die loden buizen systematisch te verwijderen. Dat is de voorbije jaren ook al gebeurd tijdens verbouwingen. We hebben een lijst van gebouwen die het grootste risico lopen op besmet water. Het risico is zeker niet zo groot dat we snel alle loden buizen weghalen.” (EDG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...