Standbeeld in haven op komst

Creatie van Walter De Buck krijgt na 7 jaar toch plaats
Standbeeld in haven op komst

Na zeven jaar palaveren lijkt het standbeeld ‘De ballerina van de zeeman’ van Walter De Buck nu eindelijk een plaats te krijgen in de haven. Op de gemeenteraad dinsdagavond wees Vlaams Belang er wel op dat de stadsdiensten de stabiliteit van het beeld nog altijd moeten controleren. “Onze diensten zullen het beeld zo snel mogelijk inspecteren”, zegt schepen van Openbare Werken Martine De Regge.

Het oude standbeeld ‘Ode aan de Dokwerker’ werd jaren geleden van de rotonde verwijderd omdat het totaal verrot was. Samen met de kunstenaars van loods 13 maakte Walter De Buck een nieuw beeld van 12 meter hoog. Het standbeeld bestaat uit Atlas, die een wereldbol draagt met daarop een dansende ballerina.

Het zat de kunstenaar evenwel niet mee, want het koper waarmee het werk is gemaakt werd in 2007 gestolen en moest opnieuw gekocht worden. En eens het beeld klaar was, raakte het maar niet geplaatst.

Verschillende malen werden beloftes gemaakt rond de oprichting, maar telkens stak een technisch defect of het uitblijven van de nodige fondsen stokken in de wielen. Het kunstwerk, bestaande uit drie loodzware elementen, verhuisde in de afgelopen jaren al verschillende malen van opslagplaats. “Nu ligt het bij Stukwerkers”, zegt De Buck. “Te wachten tot het geplaatst kan worden.”

Veel beloftes

Vlaams Belang-raadslid Johan Deckmyn wilde dinsdagavond op de gemeenteraad nu wel eens weten hoe het met het standbeeld staat. “In 2003 zou het standbeeld ‘Ballerina van de zeeman’ schitteren op de rotonde van de Vliegtuiglaan”, hekelde hij. “Er zijn al veel beloftes gedaan, maar het standbeeld staat er nog altijd niet. “

Zijn vraag schudde schepen Martine De Regge wel wakker die stelde dat er een foutje in de communicatie was geslopen tussen de diensten en de kunstenaar. “Die moeten de stabiliteit van het standbeeld nog controleren”, aldus De Regge. “Dat zal zo snel mogelijk gebeuren. Hopelijk kunnen we in september in de gemeenteraad het laatste bestek voor de fundering van het standbeeld goedkeuren. Aansluitend op die goedkeuring hoop ik het standbeeld zo snel mogelijk te kunnen plaatsen, maar een timing geef ik liever niet meer”, aldus schepen De Regge.

Kunstenaar Walter De Buck heeft vertrouwen in het verloop. “Natuurlijk is het jammer dat het allemaal zo lang moet duren. Ik ben ook nog altijd niet betaald voor mijn werk. Ik moet nog zo’n 100.000 euro krijgen, daar zoeken we nog sponsors voor. Maar in de huidige crisis is dat niet eenvoudig”, klinkt het. (JCG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...