Stad voert strijd tegen domiciliefraude op

Excuses voor Colen van burgemeester
Gent voert strijd tegen domiciliefraude serieus op
Termont excuseert zich bij Kristina Colen

Bij een controle van 21 woningen waar meer dan 10 mensen zijn ingeschreven werden 73 personen aangetroffen met een nepadres. Stad Gent wil de strijd tegen domiciliefraude opvoeren en een lijst van 196 huizen met tien of meer bewoners controleren. Ze hoopt honderden fraudeurs te betrappen.

Stad Gent wil de strijd tegen domiciliefraude opvoeren en een lijst van 196huizen met tien of meer bewoners controleren. Die lijst past in het actieplan voor vijf probleemwijken waar de strijd tegen diverse vormen van overlast maar ook illegale economie en fraude wordt opgevoerd. De lijst kwam in het nieuws omdat bleek dat het gezin van gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang) erop stond. Colen heeft negen kinderen en kwam dus op de lijst terecht. Tot haar niet geringe verbazing kreeg ze vorige week een buurtinspecteur op bezoek die kwam controleren of ze geen kamers verhuurde. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) verontschuldigde zich voor dat voorval.

‘Toch vraag ik de politie om alle panden op die lijst te controleren. Zij het dat we de panden waar het duidelijk om Vlaamse gezinnen gaat, niet zullen controleren. We hebben al 21panden gecontroleerd en zochten er vergeefs naar 73 personen die er geregistreerd stonden maar nergens te bespeuren waren. Als we in 21panden zoveel fraudeurs aantreffen, gaat het wellicht om honderden mensen die frauderen met hun domicilie.’ (kvk)
De Standaard, Oost-Vlaanderen

—————————–

Excuses voor Colen van burgemeester

Burgemeester Termont heeft zich tot drie maal toe geëxcuseerd bij gemeenteraadslid Kristina Colen van het Vlaams Belang. Colen kreeg thuis controle op huisjesmelkerij omdat ze met meer dan tien personen op een adres woont. Het gezin telt negen kinderen.

“Op mijn blad staat ‘een spijtige samenloop van omstandigheden’, maar eigenlijk hadden de diensten gewoon beter moeten weten”, zegt de burgemeester. “Ook de wijkagent in kwestie had de zaak misschien anders kunnen aanpakken. Ik excuseer mij bij mevrouw Colen en haar familie.”

Huismelkerij

Sinds kort laat de stad woningen waarin meer dan 10 personen gedomicilieerd zijn controleren. Zo willen ze illegalen, malafide bewoners en huisjesmelkers snappen. “Met succes”, zegt de burgemeester. “Bij een eerste actie zijn 21 panden gecontroleerd, wat geresulteerd heeft in 47 ‘verslagen van ambtshalve afvoering’, onrechtmatig gedomicilieerde mensen dus. En dat zijn er heel wat.” Ook de familie van Kristina Colen kreeg dus zo’n inspectie. Colen en haar echtgenoot vormen echter gewoon een groot, Vlaams gezin, met 9 kinderen. Die dragen allemaal dezelfde naam, zorgen niet voor overlast in de buurt, en hadden dus niet gecontroleerd moeten worden. Het Vlaams Belang-raadslid was niet aanwezig op de commissie waarin dat gebeurde.(VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

——————————

Gent voert strijd tegen domiciliefraude serieus op

Bij de controle van 21 woningen waar meer dan 10 mensen zijn ingeschreven, werden 73 personen aangetroffen met een nepadres. Stad Gent voert de strijd tegen domiciliefraude op. Daarvoor wordt een lijst van 196 huizen met tien of meer bewoners gecontroleerd. De stad hoopt honderden fraudeurs te betrappen.

De lijst past in het actieplan voor vijf probleemwijken waar de strijd tegen diverse vormen van overlast, maar ook illegale economie en fraude wordt opgevoerd. De lijst kwam in het nieuws omdat bleek dat het gezin van gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang) erop stond. Colen heeft negen kinderen en kwam dus op de lijst terecht. Tot haar niet geringe verbazing kreeg ze vorige week een buurtinspecteur op bezoek die kwam controleren of ze geen kamers verhuurde. Burgemeester Daniël Termont verontschuldigde zich maandag voor dat ongelukkige voorval.

Termont: ‘Toch vraag ik de politie om alle panden op die lijst te controleren. Zij het dat we de panden waar het duidelijk om Vlaamse gezinnen gaat, niet zullen controleren. We hebben al 21 panden gecontroleerd en zochten er vergeefs naar 73 personen die er geregistreerd waren, maar nergens te bespeuren waren. Als we in 21 panden zoveel fraudeurs aantreffen, dan gaat het wellicht om honderden mensen die frauderen met hun domicilie.’

Problemen

Die 73 personen werden van ambtshalve afgevoerd. Dat gebeurt wanneer wordt vastgesteld is dat iemand niet daadwerkelijk verblijft op het adres waar hij officieel staat ingeschreven. De politie voert dan een onderzoek naar het reëel verblijf. Als het onmogelijk blijkt de nieuwe verblijfplaats vast te stellen of de betrokkene op te sporen, dan gelast het college van burgemeester en schepenen de afvoering van ambtswege.

Frauderen met domicilie gebeurt vaak om schuldeisers te ontwijken of om ten onrechte sociale uitkeringen te verwerven. Als ze worden geschrapt bestaan ze administratief niet meer in België. Daardoor krijgen ze problemen met de bank, de VDAB, het OCMW. De kans is groot dat die personen in de illegaliteit verdwijnen.

Burgemeester Termont bevestigt dat de meeste panden in de probleemwijken van de stad zijn gelegen, zoals de Brugse Poort-Rooigem, de Dampoortwijk, het Rabot-Blaisantvest, Sluizeken-Tolhuis-Ham en Nieuw Gent-UZ.

‘Maar soms tref je ze ook aan in de betere wijken. Een probleem is dat de politie zoveel taken heeft en met zoveel vragen wordt overspoeld, dat ze niet alle panden in een ruk kan controleren. De panden waar klachten over zijn, controleren ze wel eerst.’ (kvk)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

————————–

Termont excuseert zich bij Kristina Colen

Burgemeester Daniël Termont heeft zich verontschuldigd voor een politiecontrole bij gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang). Colen, die negen kinderen heeft, wist niet wat haar overkwam toen een politieagent kwam controleren of ze geen kamers verhuurde. Burgemeester Termont zei dat met een beetje gezond verstand de diensten hadden kunnen inzien dat die controle niet nodig was.

Hij legde uit dat eind vorig jaar een lijst was opgemaakt met 196 panden waar meer dan 10 bewoners waren geregistreerd. Het rijhuis van Colen stond op die lijst. ‘Omdat we weten dat er domiciliefraudes zijn. De actie leverde resultaat op: 31 onderzoeken wezen uit dat 73 mensen ambtshalve moesten worden afgevoerd.’ Dat betekent dat ze niet op het geregistreerde adres te vinden waren. (KVK)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden, 19 april 2011

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...