Stad Gent wil inburgering nieuwkomers zelf betalen: “Onaanvaardbaar!”
Foto: iStock.

Stad Gent wil inburgering nieuwkomers zelf betalen: “Onaanvaardbaar!”

Het Vlaams Belang vindt het “absoluut niet kunnen” dat het Gentse stadsbestuur plant om de kleine bijdrage die nieuwkomers zelf moeten bekostigen voor hun inburgeringscursus terug te betalen. Nieuwkomers moeten normaliter binnenkort – omwille van een maatregel van de Vlaamse regering – 360 euro zelf betalen. Dat is nog steeds slechts een fractie van de werkelijke kost van 4.500 euro. Maar als het van Stad Gent afhangt, komt ook die deelkost van 360 euro dus terug bij de belastingbetaler. “Onaanvaardbaar. Dit is volledig het omgekeerde signaal en het is bovendien hallucinant dat een lokaal bestuur – met twee Vlaamse regeerpartijen dan nog – nu actief het Vlaamse niveau wat gaat beginnen ondermijnen.”

De Vlaamse Regering heeft beslist in 2019 om met ‘het signaal van de kiezer’ rekening te houden, die toen overwegend rechts én Vlaams stemde. Een van de zaken die men in dat kader naar voren bracht, was om de bijdrage die immigranten moeten betalen voor hun inburgeringstraject van 90 euro naar 360 op te trekken. Dit om de ‘rechten’ en ‘plichten’ van immigranten weer met elkaar in evenwicht te brengen, niettegenstaande de werkelijke kost van zo’n inburgeringstraject 4.500 euro bedraagt én dat de verblijfspapieren niet afhankelijk zijn van deze cursus. Stad Gent wil nu echter zelfs die 360 euro – minstens deels – zelf bekostigen. Dat zegt schepen van Inburgering Astrid De Bruycker (Vooruit) in Het Laatste Nieuws.

Stad Gent zal zelf cursus inburgering betalen: “alle plichten voor nieuwkomers komen weer op de helling te staan”

“Alle plichten voor nieuwkomers komen zo weer op de helling te staan”, reageert fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “De 360 euro die nieuwkomers zouden moeten betalen, was al vooral symbolisch en nu wil het paars-groene stadsbestuur van Mathias De Clercq zelfs dit stuk maken. Ik begrijp ook niet goed hoe Open Vld – die toch mee in de Vlaamse Regering zit – nu op Gents niveau het Vlaamse regeerakkoord gaat ondermijnen. En naar verluidt zit Vlaamse regeerpartij CD&V toch ook in de Gentse coalitie?”

“Bovendien is dit De Bruycker-plan financieel bijzonder onrechtvaardig”, vervolgt Deckmyn. “De Stad Gent heeft al meer dan 1 miljard schulden! Het alles-gratis-voor-migranten-beleid is een deel van het probleem en is niet in overeenstemming met een billijke integratie-inspanning. Dat de Vlaamse overheid een heel klein beetje lasten op rug van de belastingbetaler verwijdert, om dan de lokale, Gentse, overheid deze last weer te zien toepassen, is hemeltergend. Integratie hoort niet vrijblijvend te zijn: we vragen aan nieuwkomers om zich aan te passen. En een kleine financiële bijdrage die slechts een fractie dekt van de werkelijke kost mag niet te veel gevraagd zijn.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...