Stad Gent steunt extremistische moskee (2)


Zoals u vorige week al kon lezen, worden moskeeën door de Arteveldestad met alle mogelijke soorten van plezier erkend en gesubsidieerd. Beseffen gemeenteraad en volgzame raadsleden wel altijd goed wat ze in hun stad toelaten en binnenhalen? Misschien moeten ze zich eerst wat beter informeren over Diyanet en Milli Görüs, twee grote organisaties van Turkse moskeeën. Diyanet kan men best omschrijven als de Turkse overheidsislam. In feite is dat een organisatie van de Turkse regering. Drie Gentse moskeeën, waaronder de grootste en oudste in de Kazemattenstraat, behoren tot Diyanet.

Milli Görüs is eerder een religieuze oppositieorganisatie tegen de Turkse overheidsislam. De moskee Tevhid Camii in de Ferrerlaan, die een aanvraag voor overheidssteun heeft ingediend, valt onder Milli Görüs. Dit blijkt uit verschillende bronnen, een licentiescriptie vergelijkende cultuurwetenschappen met professor De Ley als promotor, een vormingsles georganiseerd door het Centrum voor Islam in Europa in samenwerking met het Vermeylenfonds en de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van moslims. Milli Görüs is een van de grote islamitische organisaties die actief is in Europa. Hoofddoel van deze in Turkije opgerichte stichting is het ombouwen van de “seculiere” staat Turkije tot een islamitische staat. Milli Görüs heeft banden met de in Turkije verboden fundamentalistische Refah-partij van de voormalige Turkse premier Erbakan. Erbakan is trouwens de stichter van Milli Görüs en is er momenteel voorzitter van.

In Nederland zorgde Milli Görüs al voor heel wat heibel. Een artikel uit De Telegraaf van 7 september 2008 verwijst niet alleen naar politieverslagen, maar onder meer ook naar een toespraak van stichter Erbakan in 2002 waarin hij een tirade tegen integratie hield. Er bestaan ook negatieve verslagen van de Duitse veiligheidsdienst. De Telegraaf beweert ook dat Milli Görüs banden heeft met de “Moslim Broederschap” die wordt beschouwd als de grondlegger van het huidige moslimactivisme. Daaruit zijn zowel de Palestijnse “Hamas” als de Egptische “Islamitische Jihad” ontstaan.

In Nederland en Duitsland is de politiek bezorgd over maatschappelijke ontwrichting door het religieuze fundamentalisme en het weigeren om deel te nemen aan onze samenleving en over het niet-aanvaarden van de normen en zeden van onze maatschappij. De Gentse gemeenteraad echter sluit de ogen hiervoor en weigert mogelijke problemen onder ogen te zien. Zou dit iets te maken kunnen hebben met Cemal Cavdarli, Gents sp.a-vertegenwoordiger in de Senaat? Cavdarli is imam in de Kazemattenstraat, woont als sinds 1972 in Vlaanderen, maar spreekt nog altijd geen goed Nederlands. Hoewel senator heeft hij op de mandaten- en inkomenlijst nog geen enkele aangifte gedaan. Als vertegenwoordiger des volks veegt hij duidelijk zijn kousenvoeten aan de wet.

Ter opfrissing: de provincieraad heeft onder impuls van het Vlaams Belang en met steun van CD&V-gedeputeerde Dauwe de subsidiëring van de Tevhid Camiimoskee afgewezen. In de Gentse gemeenteraad vond het Vlaams Belang geen steun: CD&V-Gent zal pas wakker worden als het te laat is. Het is misschien wel goed volgende uitspraak van een Turkse leerling aan het adres van uw dienaar in gedachten te houden: “Als wij ooit aan de macht komen, dan vermoorden wij u, gij christenhonden.”
Jan Borluut – ‘t Pallieterke, 25 maart 2009.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...