S.O.S. Francis

Kookles in gemeenteraad

De Gentse gemeenteraad leek deze week even een kookprogramma. Omdat het voormalige Belgacom-gebouw aan de Keizer Karelstraat een personeelsrestaurant moet krijgen, besprak de raad ook de menu’s die daar zullen worden geserveerd.

Francis Van den Eynde (Vlaams Belang) maakte zich daarbij enige zorgen over de al dan niet streekgebonden, seizoensgebonden en fair-tradeproducten die de stadsambtenaren op hun bord zullen krijgen. Onder meer het geheimzinnige quinoa dat blijkbaar op de kaart zal belanden en dat in één adem werd genoemd met couscous, baarde wat zorgen.

Schepen Christophe Peeters (Open VLD), volgens burgemeester Termont de ‘Peter Goossens van het college’, probeerde Van den Eynde gerust te stellen. En zo leerde de gemeenteraad dat quinoa de ‘rijst van de Inca’s’ is, dat de kooktijd 12 minuten bedraagt en dat het maar liefst negen verschillende aminozuren bevat, plus mangaan, magnesium, ijzer en fosfor.

Het wordt best op smaak gebracht met sesamzaadjes, koriander of kardemom, gaf Peeters nog mee.(TOD)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

Kookles in gemeenteraad

Een gemeenteraad krijgt vanalles voor de kiezen en sommige discussies zijn op het randje van hilarisch. Zo maakte VB-kopstuk Francis Van den Eynde zich de bedenking of er al dan niet voldoende streekgebonden en fairtradeproducten werden gebruikt in het personeelsrestaurant van het Administratief Centrum Portus in de Keizer Karelstraat.

Vooral rond het gebruik van de graansoort quinoa maakte Van den Eynde zich zorgen. Schepen Christophe Peeters stak daarop een snelcursus koken af tegen het VB-raadslid. Waarin hij leerde dat quinoa ‘de rijst van de Inca’s’ was, met negen aminozuren plus mangaan, magnesium, ijzer en fosfor. Verder leerde hij de raad dat het bij vegetariërs bekend stond als ‘supergraan’ vanwege de vele eiwitten en dat het kan klaargemaakt worden als coucous en heerlijk smaakt met wat sesamzaadjes, koriander en kardemom. (JCG)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi,  25 maart 2010

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...