Rood-groen wil alleen aan de macht

KARTELLIJST SP.A-GROEN STELT BIJNA VOLLEDIGE LIJST VOOR
Niet uit op absolute meerderheid


Burgemeester en lijsttrekker Daniël Termont stelde zaterdag de lijst voor waarmee hij in oktober naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. De kartellijst sp.a-Groen hoopt op 24 zetels, één meer dan nu. Dat zou voldoende moeten zijn om een volledig rood-groen schepencollege te vormen in Gent. Ironisch toeval: hoe meer mensen op het Vlaams Belang stemmen, hoe groter de kans op een links schepencollege.

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) en Elke Decruynaere (Groen) stelden samen 46 van 51 kandidaten voor. De vijf resterende ‘mystery-kandidaten’ worden later bekend gemaakt. In minstens één geval (plaats 48) zou het gaan om een grote naam waarmee sp.a nog wil uitpakken. Gewezen VRT-journaliste Greet Riebbels krijgt plaats vier en steekt zo zonder politieke ervaring vier van de socialistische schepenen voor. “Er werd de voorbije weken veel geroddeld als zou Greet schepen van openbare werken Martine De Regge voorbijgestoken hebben omwille van de vele kritiek op de Kobra-werken. Dat klopt niet.

Martine ging akkoord om Greet de vierde plaats te gunnen”, stelde Termont.

De Regge kreeg uiteindelijk de zesde plaats. De socialisten houden verder de logische volgorde van het huidige schepencollege aan. Tom Balthazar (3), Rudy Coddens (7), Resul Tapmaz (9) en Guy Reynebeau (13). Anne Schiettekatte maakt met haar 18de plaats een opmerkelijke comeback. Ze nam ontslag uit de gemeenteraad omwille van haar betrokkenheid bij het ongeval van politiechef Peter De Wolf in februari 2009 (zie kader). Met Freya Van den Bossche, Jan Roegiers, Fatma Pehlivan, Karin Temmerman en Filip Watteeuw is de lijst stevig gestoffeerd met ervaren lijstduwers. Ze hebben zich geëngageerd om in de gemeenteraad te zetelen.

Jongeren

Als de sp.a voor gevestigde waarden kiest, dan trekt Groen de kaart van de jongeren. Gemeenteraadsleden Paul Pataer en Baki Emirveliogliu komen niet meer voor op de lijst. Gevestigde waarden zijn Elke Decruynaere (2), Bram Vandekerckhove (5), Tine Heyse (8), Dirk Holemans (17) en Filip Watteeuw (50). Verder een pak nieuwe gezichten zoals Low Impact Man Steven Vromman en Caroline Van Peteghem, woordvoerster van de Vooruit. “Het is de eerste keer dat we met één stem naar buiten komen en dat is toch raar”, zegt Elke Decruynaere. “Tot nu hebben we steeds oppositie gevoerd.” Bram Vandekerckhove bevestigt dat Groen de komende maanden in een rare situatie zal zitten. “We blijven oppositie voeren, maar ik merk wel dat het steeds moeilijker wordt. Ik slik nu al eens een woord in op de gemeenteraad.”

24 zetels

Burgemeester Termont hoopt met zijn nieuwe ploeg net iets beter te doen dan in 2006 toen Groen en sp.a in totaal 23 zetels binnen haalden. Met 24 van de 51 zetels zou de kartellijst voldoende sterk staan om zonder derde partij aan de macht te komen. De andere partijen zouden dan met de 27 zetels wel de meerderheid hebben, maar de kans dat N-VA, CD&V en Open Vld met Vlaams Belang en Vlaams Belfort in zee willen, is klein. Indien sp.a-Groen de beoogde 24 zetels haalt en het Vlaams Belang vier zetels (tegenover 9 in 2006), dan worden de overige partijen (die dan samen 23 zetels hebben) tot zes jaar oppositiewerk gedwongen.
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

——————


Niet uit op absolute meerderheid

De Gentse burgemeester Daniël Termont benadrukt dat hij niet uit is op een absolute meerderheid in de stad, zoals gisteren in de krant werd geschreven.

“Als we onze vooropgestelde 24 zetels halen, hebben we geen meerderheid.

Daarvoor hebben we er 26 nodig, ongeacht of het Vlaams Belang veel of weinig stemmen haalt. Mijn persoonlijke voorkeur om dan een coalitie te vormen, gaat uit naar Open Vld als partner.” (EDG)
13 maart 2012, Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...