Resul Tapmaz vergeet dat hij schepen is

Kersvers schepen krijgt standje

Resul Tapmaz (SP.A), de nieuwe schepen van Personeelsbeleid, Informatica en Administratieve Vereenvoudiging, stuurde een mail naar de gemeenteraadsleden om ze uit te nodigen op de viering van de 25ste verjaardag van restaurant Ankara in Oudburg. Hij ondertekende die mail met de vermelding van zijn schepenambt. Dat kan niet, zei Vlaams Belang-gemeenteraadslid Ortwin Depoortere.

Kunstenaar Dany Deprez maakt in het restaurant een artistiek project en gaf het als naam L’union fait la Turquie. Burgemeester Daniël Termont en oud-Smak-directeur Jan Hoet doen de opening.

Depoortere stelt dat Tapmaz dergelijke mails niet als schepen kan ondertekenen. Bij de mail was een document gevoegd waarin het wedervaren van de familie Tapmaz in Gent wordt verteld.

Burgemeester Daniël Termont zei dat hij de betrokken schepen heeft ontboden en hem erop heeft gewezen dat dergelijke uitnodiging niet kan. ‘De schepen is nieuw, maar het zal niet meer gebeuren. Van belangenvermenging is geen sprake. Ik sta wel honderd procent achter die activiteit’, aldus de burgemeester.

Tapmaz geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt: ‘Artikel 6 van de deontologische code voor lokale mandatarissen zegt dat er geen schijn of vermoeden van belangenvermenging mag zijn. Daar is ook geen sprake van. Ik ben geen zaakvoerder meer en bezondig me ook niet aan enige vorm van cliëntelisme. Ik nodig allerlei mensen uit om te laten zien hoe een familie van Turkse afkomst zich integreerde in onze samenleving. Deze uitnodiging aan alle gemeenteraadsleden bewijst toch dat ik open sta voor iedereen, ongeacht kleur, ras of politieke achtergrond. Ik ben een democraat en geloof sterk in oppositie, maar dit is een persoonlijke aanval. Ik zou liever hebben dat ze kritiek uiten op mijn beleid.’ (KVK)
Het Nieuwsblad, Aan Gent gebonden

—————-

Kersvers schepen krijgt standje

Een mail van kersvers personeelsschepen Resul Tapmaz naar alle leden van de gemeenteraad kostte hem een standje van burgemeester Termont. De schepen had, via zijn officiële mailadres, alle leden van de raad uitgenodigd op de opening van een tentoonstelling in restaurant Ankara, het restaurant van de familie Tapmaz.

“Een inbreuk op de deontologische code van de stadsambtenaren”, stelde VB-raadslid Ortwin Depoortere. Burgemeester Termont gaf Depoortere gelijk. “Die handelswijze is niet correct. Ik heb hem dat meegedeeld. Schepen Tapmaz is geen zaakvoerder meer en ook niet de organisator van de tentoonstelling rond een geslaagde integratie van de familie Tapmaz in Gent. Een project waar ik volledig achter sta. Dat de schepen iedereen, ook de leden van het Vlaams Belang, uitnodigde, bewijst dat hij ter goeder trouw handelde”, grapte de burgemeester. “Het is een beginnersfout.”

Resul Tapmaz geeft de fout zelf ook toe. “Ik ben met zodanig veel dingen bezig geweest, dat ik er niet bij stil gestaan heb”, verklaarde hij.(JCG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...