Quadverbod: Initiatief van parlement nodig

Quadverhuurders zijn toenemende kritiek beu
Meer klachten dan klanten

Er is een initiatief van het parlement nodig om een eenduidend reglement te hebben voor het probleem van de quads. Dat zegt de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys in een antwoord op provincieraadslid Tanguy Veys. In steeds meer gemeenten worden quads geweerd. Zo heeft Brakel de oorlog verklaard aan de quads en werd ook in de politiezone Rhode en Schelde een reglement tegen de quads opgemaakt. Dat heeft betrekking op de gemeenten Oosterzele, Melle, Merelbeke en Destelbergen. Volgens Veys heeft de overlast vaak te maken met de bestuurder en niet zozeer met de machine. Op die manier wordt een ganse groep rijders getroffen. In de verkeerswet worden ook de motorfietsen in dezelfde categorie ondergebracht zodat het verbod ook geldt voor motorrijders die off road rijden. Nu kan iedere gemeente zelf een eigen politiereglement goedkeuren. Er loopt ook een zaak bij de Raad van State tegen een verbod in Antwerpen. Een initiatief van het parlement is dan ook gewenst.
http://www.grootwetteren.be/website/index.php/200910143848/Algemeen-Nieuws/Quadverbod-Initiatief-van-parlement-nodig.html
14 oktober 2009

——————————————

Kluisbergen: Quadverhuurders zijn toenemende kritiek beu
“Meer klachten dan klanten”

“Als verhuurder van quads krijgen we steeds meer kritiek en worden we beschouwd als boemannen”, klaagt quadverhuurder Frank Heyman uit Kluisbergen. “Iedereen wordt over dezelfde kam geschoren, terwijl het maar enkelingen zijn die zich niet aan de regels houden.” Intussen vraagt gouverneur André Denys dat het parlement een eenduidig reglement maakt over de quads.

Gouverneur André Denys pleitte gisteren in de provincieraad voor een eenduidig reglement voor het probleem van de quads. Nu kan iedere gemeente zelf een eigen politiereglement goedkeuren. Dat zegt hij in een antwoord aan provincieraadslid Tanguy Veys. Die kaartte aan dat in steeds meer gemeenten quads worden geweerd, maar dat de overlast vaak te maken heeft met de bestuurder en niet zozeer met de machine. Op die manier wordt een hele groep rijders getroffen.

Protest

Quadverhuurder Frank Heyman van Kymco Quads in Kluisbergen kan er over meespreken. “Omdat een paar enkelingen als wilden rondscheren in het bos en langs landwegen, worden alle quadrijders en verhuurders over dezelfde kam geschoren”, zegt Frank. “Het zijn enkelingen die de boel verzieken.”

“Het is zelfs zo erg dat wij geen promotie meer durven voeren voor onze winkel. De laatste jaren kregen we daarmee onmiddellijk protest van verschillende instanties. We kregen meer klachten dan klanten. Men zou beter de verziekers oppakken die de wet aan hun laars lappen, in plaats van iedereen te straffen. Mensen die bij ons een quad huren zijn leken en rijden voorzichtig. Ook de horecazaken in de buurt zijn blij met de quadrijders, aangezien die meestal ergens een stop maken.”

Politiereglement

Enkele weken geleden heeft Frank al de verhuur van kinderquads moeten stopzetten. “Een buur had namelijk een klacht ingediend omdat die quads volgens hem te veel stof veroorzaken. Onmiddellijk kregen we ook de gemeente op ons dak en zijn we er maar mee gestopt. Er zijn ook motorrijders of automobilisten die roekeloos rijden, maar bij de quadrijders wordt onmiddellijk de hele groep aangevallen”, aldus Frank.

De Brakelse schepen van Mobiliteit Johan Thomas (sp.a) kan zich alvast vinden in het voorstel van gouverneur Denys. “Wij hebben in onze gemeente geanticipeerd en zelf een politiereglement goedgekeurd. Aangezien we op een bepaald moment vergeven waren van de quads die de veldwegen kwamen kapotrijden, zagen we geen andere oplossing. Alle gemeentes op elkaar afstemmen zou de beste oplossing zijn, anders verdrijft men het probleem gewoon naar een andere gemeente. Ook voor de quadrijders zelf wordt de onduidelijkheid nu steeds groter over wat in een bepaalde gemeente mag en wat niet.”
Het Laatste Nieuws /  Vlaamse Ardennen, 15 oktober 2009

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...