Provincie Oost-Vlaanderen vordert 60.000 euro terug van vzw Vaarwater

De Rockboot: een gekapseisd socialistisch project. In 1996 kreeg iemand het lumineuze idee het zeventig jaar oude passagiersschip Basilea om te bouwen tot een drijvend muziek- en jeugdcentrum genaamd De Rockboot. Dat men geen ervaring had met het ombouwen van schepen, dat kon de pret niet drukken. Het project was al van in het begin een socialistisch onderonsje: de initiatiefnemers van vzw Vaarwater waren volksvertegenwoordiger Dany Vandenbossche van de Sp.a (later opgevolgd door Vlaams parlementslid Jan Roegiers van Spirit) en de zanger Walter De Buck, ook socialist.

Provincieraadslid Tanguy Veys van het Vlaams Belang heeft de gebrekkige werking van dit project jarenlang aangeklaagd, eerst in de Gentse gemeenteraad, daarna in de provincieraad.

Zijn analyse van het dossier kan heel simpel samengevat worden: er wordt steeds meer geld in Basilea gepompt, maar de boot verkommert steeds verder. Veys heeft ettelijke keren gewaarschuwd dat de zaak op een financiële ramp zou uitdraaien.

Hij heeft helaas gelijk gekregen: 11 jaar, een brand en een dode later en na zelfs eens gezonken te zijn, wordt het project opgegeven en zal de boot wellicht via internet worden verkocht als oud ijzer, maar al dit geld van de belastingbetaler zal vrijwel zeker nooit meer gerecupereerd kunnen worden.

In totaal slokte dit socialistische project immers 835.500 euro aan subsidies op, zowel van de Vlaamse Gemeenschap als van de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. In antwoord op een mondelinge vraag van Veys in de provincieraad van 10 oktober ’07 verklaarde gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) dat het provinciebestuur bij hoogdringendheid een vordering bij de vereffenaar heeft ingediend voor een bedrag van 60.684,03 euro, maar dat de deputatie het weinig waarschijnlijk acht al zijn geld terug te zien, zeker als de boot verkocht wordt als oud ijzer.

Net zoals Tanguy Veys lang geleden al voorspelde, blijkt dat nu allemaal weggegooid geld in het water te zijn.

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...