Protest tegen Turks foldertje van Veli Yüksel (CD&V)

Schandaal!
Turkse stemmen ronsel je in het Turks
‘Kleine geste voor nieuwe Vlamingen’

Protest tegen Turks foldertje van Veli Yüksel (CD&V)

Gewezen VRT-journalist Veli Yüksel voert dezer dagen volop campagne als kandidaat voor CD&V in Oost-Vlaanderen. Hij deelt daarbij flyertjes uit in het Nederlands én het Turks. Dat laatste zet kwaad bloed bij Vlaams Belang.

«Nochtans is alles wettelijk helemaal in orde», verzekert Yüksel. «Het gaat zelfs niet om een Turkse flyer, maar om een tweetalige. De voorkant is in het Nederlands, op de achterkant staan mijn bio en mijn belangrijkste standpunten ook in het Turks. Omdat ik ook mensen van de eerste generatie wil bereiken die moeilijke termen in het Nederlands niet of nauwelijks begrijpen. Bovendien gaat het maar om 2.000 flyers, terwijl ik liefst 40.000 Nederlandstalige folders heb laten drukken. En ze worden niet zomaar overal gebust: ik deel ze enkel uit als ik voor een Turks publiek ga spreken.» Vlaams minister Marino Keulen (Open Vld) wijst erop dat dat perfect kan binnen de taalwetgeving, net zoals Franstalige partijen ook Franstalige affiches mogen uithangen. Toch onderzoekt Vlaams Belang of het geen juridische stappen kan ondernemen. «We vinden het een fout signaal als een partij als CD&V campagne voert in het Turks.»(PGL)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi


Schandaal! (1)

Tanguy Veys, kandidaat op de Vlaams Belang-lijst in Oost-Vlaanderen, onthulde gisteren ‘een groot schandaal’ rond de folders van Veli Yüksel, ex-VRT-journalist en kandidaat op de CD&V-lijst. ‘In Gent, een Vlaamse stad bij uitstek, vind je folders van Yüksel, lid van een partij die beweert Vlaams te zijn, die in het Turks is opgesteld. In naam van de multikul en voor de stem van de kiezer mag blijkbaar alles ‘
Schandaal! (2)
Veys sprak meteen zijn uitstekende kennis van het Turks aan om de folder te vertalen. ‘Ik trek mij niks aan van de Vlaamse eigenheid van jullie stad; het wordt tijd dat jullie je eens neerleggen bij de realiteit. Je hoefde al lang geen christen meer te zijn om op de lijst te staan bij CD&V, en nu hoef je ook al geen Nederlands te kunnen om bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement op CD&V te stemmen. Als het aan CD&V ligt, moet u geen Nederlands leren, de Gentenaars moeten zich maar aan jullie aanpassen.’
Schandaal! (3)
In werkelijkheid leest de folder minder spannend. ‘Ik wil in Gent werkgelegenheid creëren en het aantal hoogopgeleiden allochtonen van vier naar tien procent brengen. Ik wil meer gelijkheid in de gezondheidszorg. We moeten de steden verfraaien en meer sportgelegenheden creëren. Ten slotte moet iedereen die invloed ondervindt van de economische crisis ondersteuning krijgen.'(wov)
De Standaard /  Vlaams-Brabant/Brussel Limburg West-Vlaanderen Antwerpen Oost-Vlaanderen Nationaal


Turkse stemmen ronsel je in het Turks

Veli Yüksel (CD&V) wil zich geen allochtoon noemen, maar deelt wel eentalige folders uit.
Zowel oud-VRT-journalist Veli Yüksel (CD&V) als schepen Fatma Pehlivan (SP.A) voeren in Gent campagne met bijna eentalig Turkse folders.

Het gevecht om de allochtone stem wordt in Gent op het scherp van de snee gevoerd. De SP.A had in Gent al bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen, in 2006, begrepen dat heel wat Turken zich zouden laten nationaliseren en dat bij hen stemmen te rapen vielen. Met succes, want dankzij die stemmen werd SP.A veruit de grootste partij in Gent. Fatma Pehlivan werd dan ook de eerste allochtone schepen in Gent. De CD&V, die in Gent de voorbije maanden met zware interne problemen kampte en iemand zag overlopen naar Lijst Dedecker, zag dat met lede ogen aan. In journalist Veli Yüksel, een hoogopgeleide allochtoon met journalistieke ervaring, vonden ze de geknipte man om de heerschappij van SP.A te doorbreken. Hij kreeg meteen een verkiesbare plaats, hoewel hij geen politieke ervaring heeft.

Yüksel zei van in het begin dat hij zich niet wilde profileren als een allochtone kandidaat. Tijdens de voorstelling van de CD&V-kandidaten repte hij met geen woord over inburgering, integratie of allochtonen. Is het dan niet hypocriet om toch met Turkse folders uit te pakken? ‘Neen’, zegt Yüksel. ‘Ik heb duidelijk gezegd dat ik mij niet alleen richt op de allochtone gemeenschap. Ik heb 40.000 Nederlandstalige flyers. Daarnaast heb ik ongeveer drieduizend tweetalige flyers die ik meeneem als ik ergens ga spreken waar veel Turkse mensen komen. Mijn bedoeling is helder te communiceren. Wat er op mijn folder staat? Onder meer dat ik strijd voor het behoud van jobs en voor nieuwe banen in de Gentse haven. Ik wil ook dat tien procent allochtone jongeren doorstroomt naar het hoger onderwijs, nu is dat vijf procent. Ook moet iedereen gelijke toegang krijgen tot de medische zorg.’

Maar bevordert dat de integratie wel? ‘Dit is de realiteit, ik wou dat het anders was, maar die mensen van vorige generaties zijn hier gekomen in moeilijke omstandigheden. Zelfs jongeren spreken niet altijd goed Nederlands. Ik vind dat ze de tekst moeten begrijpen’, zegt zijn politieke tegenstandster Fatma Pehlivan. Zij gebruikt zulke folders al sinds 1999.

Maar zijn die folders wel wettelijk? Volgens Herwig Reynaert, professor Politieke Wetenschappen aan de Gentse universiteit, wel. ‘Als je dergelijke folders onder eigen naam uitgeeft kan dat. Dan mag je gelijk welke taal gebruiken. Mocht die folder uitgaan van een openbaar bestuur of iemand van het Gentse schepencollege, is het wél illegaal. Dat bestuur moet immers de taal van zijn regio gebruiken. Deze Turkse kandidaten willen stemmen binnenhalen bij hun gemeenschap. Misschien verliezen ze er bij de autochtone gemeenschap wat stemmen mee, maar zij hebben hun kosten-batenanalyse wel gemaakt.'(kvk)
Het Nieuwsblad / AAN GENT GEBONDEN


‘Kleine geste voor nieuwe Vlamingen’ 

‘Dit is niet meer dan een kleine geste naar nieuwe Vlamingen die nog relatief recent uit Turkije naar hier zijn gekomen en daardoor de taal nog niet spreken’, zegt de woordvoerder van CD&V-voorzitster Marianne Thyssen over de Turkse folder van Veli Yüksel. ‘Veli heeft trouwens 40.000 folders laten drukken die volledig in het Nederlands zijn opgesteld. Zijn tweetalige folder Turks-Nederlands is slechts op 2.000 exemplaren gedrukt.’

‘Veli profileert zich als een geïntegreerde Vlaming. Met zijn tweede folder richt hij zich tot mensen die pas aan het begin van hun integratieproces staan. Daarmee betrekt hij ook hen bij het beleid en bij de verkiezingen. Ook dat is integratie.’ (PDB)
Het Nieuwsblad / AAN GENT GEBONDEN

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...