Prof. Urbain Vermeulen overleden

Afgelopen zaterdag overleed Professor Urbain Vermeulen – rustig in het UZ Gent in het bijzijn van zijn naasten. Bijna een jaar na het heengaan van de Nederlandse arabist Hans Jansen, nemen wij in droefheid afscheid van deze authentieke, erudiete en moedige islamoloog.

Prof. Em. Dr. Urbain Vermeulen was hoogleraar arabistiek en islamkunde aan de KULeuven (1969-2005) en de UGent (1992-2006). Aan de Ugent ging Vermeulen in 2006 met emeritaat.

Urbain Vermeulen werd geboren op 28 december 1940 in het Oost-Vlaamse Oordegem (Lede). In 1962 studeerde hij af aan de Ugent als licentiaat geschiedenis, waarbij hij de André Schaepdrijverprijs voor de beste licentiaatsverhandeling kreeg. Vermeulen behaalde ook een licentiaat Oosterse Taalkunde en een kandidatuursdiploma Rechten. In 1969 promoveerde hij tot doctor in de hedendaagse geschiedenis. Vermeulen was algemeen voorzitter van de Europese Unie van Arabisten en Islamologen, en de promotor van de Vlaamse inbreng in het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo.

Islamdeskundige

Urbain Vermeulen trad meermaals op als islamdeskundige in assisenzaken met een mogelijk religieus element. Hij publiceerde over Arabische volksliteratuur, de geschiedenis van Egypte en Syrië van de 10e tot de 15e eeuw en de islamdoctrine. Zijn realistische visie op de islam blijkt uit boeken zoals Islam en christendom, het onmogelijke Gesprek? (1999, Davidsfonds, Leuven), waarin hij stelt dat inhoudelijke dialoog met de islam zinloos is, wat enige ophef veroorzaakte.

Islamcriticus

Ook in debatten en lezingen toonde Vermeulen zich islamkritisch. Zo stelde hij eind 2014 in De Debatclub: “Vooruitgang in de islam, is een terugkeer naar het verleden.” Ook zei Vermeulen: “De Arabische Lente is er geen,” waarbij hij niet naliet de perverse rol van het Westen, bijvoorbeeld wat wapenleveringen betreft, te benadrukken. Zo noemde hij Libië “een tribale maatschappij met westerse wapens”. Inzake de islam en het Westen was Vermeulen helder: de superioriteit van de islam staat steeds voorop, de Koran wil geen integratie. Ook stelde hij dat excuses voor de kruistochten, een tijdelijk tegenoffensief tegen de islamitische jihad, ongepast zijn.

Fatwa

Dat de professor de islam niet kwalificeerde als ‘religie van de vrede’, bewijst ‘de fatwa tegen Urbain Vermeulen’ (islamexpert Koenraad Elst). In 2000 werd Vermeulen op leugenachtige wijze kaltgestellt door de mainstream media, met name De Morgen (Yves Desmet), De Standaard en de VRT, daarin bijgestaan door postmoderne academici (Daniël De Smet, Jan van Reeth, Herman De Ley), de KULeuven (rector André Oosterlinck, die Vermeulen een blaam gaf), flutjournalistjes (Nadia Dala, Cathy Galle, Jan De Zutter), politici (VU-Kamerlid Ferdy Willems, die Vermeulen een racist noemde), anonieme getuigenissen (!) en het CGKR (Johan Leman).

Vrijgesproken

In januari 2001 werd Prof. Vermeulen door de beroepscommissie van de KULeuven van de blaam vrijgesproken. Zij die hem aan de schandpaal hadden genageld, bleven nu stil en Vermeulens naam was onherroepelijk beschadigd. Vanaf dan werd hij als islamduider genegeerd.

“Persoonlijke triomf”

“Het afscheidscollege van prof. Vermeulen aan de UGent op 16 mei 2008,” zo schrijft K. Elst, “was een persoonlijke triomf voor de omstreden arabist en islamoloog”. Mannen uit één stuk, academici die man en paard durven te noemen over de islam, zoals Hans Jansen en Urbain Vermeulen, maken ze niet meer. Vlaanderen miste hem al vele jaren, maar nu helaas voorgoed.

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...