Politievakbond woest op Termont na betoging links-rechts

Politie dreigt met stakingen

De politievakbond VSOA is woest op burgemeester Termont, omwille van zijn reacties na de arrestatie van 409 betogers begin november. “Er raakten toen wel 2 agenten voor het leven verminkt! Termont moet regels opleggen. Doet hij dat niet, dan staken we bij de volgende links-rechts betogingen”, stelt Adile Clemmens.

Op 10 november trok door Gent een rechtse NSA-betoging en was er een linkse tegenbetoging. “Voor alle duidelijkheid: daar zijn wij niet tegen. Betogen is een democratisch recht”, stelt Clemmens. “Na de ontbinding van de linkse betoging trokken een 40 anarchisten de ring op. Dat was een verboden betoging, maar ze werd gedoogd. Ze wilden naar het VB-hoofdkwartier. De politie hield hen tegen en ze trokken de Kazernenstraat in. Daar vielen ze 2 agenten in burger aan met stenen en stokken. Direct sprongen 3 agenten hen bij. Eén betoger sloeg een agent vol in het gezicht met een steen. Een tweede agente werd met stokken geslagen en als een voetbal in elkaar geschopt. In geen tijd lagen de vijf bloedend op de grond.”

“Toen de versterking kwam, stoven de betogers weg naar het Sint-Pietersplein, naar een verboden maar gedoogde straatfuif. Toen zaten de aanstokers al tussen honderden fuifers en om verdere agressie te vermijden zijn alle aanwezigen opgepakt”, legt Adile uit.

“Ondertussen was één agent zijn netvlies gescheurd, hij is halfblind. Een tweede agente heeft zo’n zware hoofd- en nekletsels dat ze amper kan bewegen. Drie andere collega’s zijn gewond aan het hoofd, waarvan we de gevolgen pas later zullen kennen”, vertelt Clemmens.

“De burgemeester zweert bij zijn ‘gedoogbeleid'”, zucht hij. “Maar dit was een georganiseerde veldslag: meer dan 34 wapens en messen hadden de betogers bij zich. Als we volgens de regels zouden werken, dan waren de 40 anarchisten opgepakt toen ze een verboden betoging begonnen. En was dit niet gebeurd. Maar ja, de burgemeester zweert bij zijn gedoogbeleid. Toen hij een klap kreeg op het eiland Malem werd de dader aangehouden. Twee agenten zijn verminkt voor het leven en de burgemeester excuseert zich bij de gearresteerden”, foetert Clemmens. “Hij moet duidelijkheid scheppen, zoniet staken wij op de dag dat links en rechts nog eens betogen. Dat hij dan maar het commando voert.”

Geen commentaar

Burgemeester Daniel Termont wou gisteren geen commentaar geven op de aantijgingen. “Ik zal mijn beleid wel verantwoorden aan de commissie Algemene Zaken en niet via een krant aan meneer Clemmens”, klinkt het. Vanavond wordt het intern politierapport over de bewuste avond voorgesteld aan die commissie…
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...