Politie sluit vijftigtal actievoerders in bij bezoek Di Rupo in Gent

Premier Di Rupo rijdt met auto

Politie sluit vijftigtal actievoerders in bij bezoek Di Rupo in Gent


Op de Bijlokekaai in Gent heeft een indrukwekkende politiemacht vrijdagna
middag een vijftigtal actievoerders van Vlaams Belang, Voorpost, de nationalistische studentenvereniging NSV en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) ingesloten. Zij protesteerden tegen het bezoek van premier Elio Di Rupo aan Gent. De politie verschalkte de actievoerders door Di Rupo via een andere ingang het Stadsmuseum STAM binnen te leiden.


De sfeer raakte rond 16.30 uur even verhit en het kwam meermaals tot duw- en trekwerk, onder meer met Filip Dewinter van Vlaams Belang.


Ook volksvertegenwoordigers Tanguy Veys en Joris Van Hautem waren aanwezig, maar de actie bleef beperkt tot het zingen van liederen en het scanderen van leuzen.


Aan de Gentse fabriek van autobouwer Volvo Cars werd Di Rupo rond 14 uur ontvangen door eerste schepen Mathias De Clercq, die burgemeester Daniël Termont verving wegens ziekte.


Di Rupo nam plaats achter het stuur van een C30 voor een testrit, bezocht de fabriek en kreeg onder meer uitleg over de nieuwe V40 die halverwege mei in productie gaat.


Ceo Geert Bruyneel wees er de premier op dat zijn bedrijf 9,4 miljoen euro belastingen betaalt en dat de loonkost en patronale bijdragen jaarlijks samen 240 miljoen euro kosten, waarvan 101 miljoen euro naar de werknemers vloeit. Bruyneel gaf Di Rupo ook nog een besparingstip. Hij stelde met een berekening voor om het wagenpark van de ministerraad, op één voertuig na, te vervangen door goedkopere Volvo’s. Di Rupo kwam met een Audi naar Gent.


De premier bracht verder een bezoek aan het stadsarchief “De Zwarte Doos” en het bedrijvencentrum “De Punt”. Hij sloot de namiddag af met een bezoek aan het nieuwe stadsmuseum STAM, rondgeleid door schepen van Cultuur Lieven Decaluwe en andere leden van het college. Bij zijn vertrek kreeg Di Rupo het boek “Gent, stad van alle tijden” cadeau. VRW/
Belga

————————-


Premier Di Rupo rijdt met auto

Weinig spannends tijdens de eerste halte van premier Elio Di Rupo’s charmeoffensief in Vlaanderen, Gent. Een zeldzaam Obamamoment op ‘de Zuid’ niet te na gelaten.

Mediacircus en persmuskieten aan het stadhuis van Gent. “Precies een prinselijke ontvangst”, merkt een journalist op. Gent, 30 maart: premier Elio Di Rupo (PS) doet de eerste halte aan van zijn charmeoffensief in Vlaanderen.

De persmeute staat aan het stadhuis, maar daar blijft het kalm. Even lijkt het alsof de premier alsnog zal opduiken in het centrum: Ivago komt de straat schoonspuiten. Potemkin in Gent? Noppes, de journalisten wordt gevraagd in de bus te gaan zitten. Pas daar wordt het programma medegedeeld. Eerste halte: de fabriek van Volvo. Geduld oefenen dus voor de actievoerders van Vlaams Belang, Voorpost en de radicale studenten van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) en het rechtsconservatieve Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) aan het Stadsmuseum STAM.

‘Hoe is het met Daniël?’

Om 14 uur maakt Di Rupo zijn opwachting aan de Volvofabriek. Een beetje op de achtergrond, maar voldoende onopvallend om ieders aandacht te trekken, staan zeven mensen van de staatsveiligheid. De premier wordt ook begeleid door een 12-koppig escorte. Veiligheid of ijdelheid, grinnikt iemand.

Eerste schepen Mathias De Clercq (Open VLD) neemt de honneurs waar. “Uiteraard bezoekt de premier Gent eerst. Het is de mooiste stad van Vlaanderen, zelfs van het land”, herhaalt hij tegen wie het horen wil. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) is ziek en moet verstek laten

“Hoe is het met Daniël?”. De premier is gearriveerd. Zonder vlinderdas – dus niet in battle dress. Wel in een Audi. Dat hadden ze verwacht bij Volvo. Op het einde van de presentatie van gedelegeerd bestuurder Geert Bruyneel krijgt de door een sputterende begroting geplaagde Di Rupo enkele besparingstips. Zijn Audiwagenpark kan vervangen worden door enkele Volvo’s: “Goedkoper, en minder uitstoot,” lacht Bruyneel.

‘Altijd bereid om te helpen’

Het bezoek aan Volvo loopt gesmeerd. De vakbondsafgevaardigden krijgen niet de kans om de premier iets te vragen. De ABVV’er had nochtans enkele opmerkingen. Hij wilde de premier vertellen over de mogelijkheden van Gent, over de flexibiliteit die het werk vergt. “Tewerkstelling is belangrijk, werkbaar werken ook. Misschien kunnen we nu afspreken om later nog eens te praten met elkaar.”

Wat opvalt is de bombarie en het strak geregisseerde scenario: “Geen interviews,” blijven de woordvoerders op het hart drukken. Ook niet als Di Rupo twee nieuwe modellen van Volvo test. Hij rijdt zijn ritjes en schijnt volgens Bruyneel een goede chauffeur te zijn. “Vooral in de rechte lijn.”

Als tenslotte ook de assemblagelijn is bezocht – de assembleur die assembleerde voort, terwijl het mediacircus passeert – gaat het richting Arbedssite. Maar niet voordat de premier een afspraak regelt met Bruyneel. De premier geeft hem mee dat hij na de Paasvakantie hoopt zich op “de competitiviteit van de bedrijven te concentreren.” “Altijd bereid om te helpen,” antwoordt Bruyneel.

De presidentiële karavaan

Allen weer in de shuttlebus, die in de presidentieel aandoende karavaan achter de premier meerijdt. Politiemotards zetten kruispunten af of bewijzen dat het ook langs de pechstrook kan. Nooit gezien, klinkt het in de bus. Niet bij Yves Leterme, niet bij Herman Van Rompuy. “Precies Obama”, citeert iemand Jesse Jackson. Maar ook de gretigheid van de pers wekt verbazing. Hilde Ballegeer van stad Gent: “We wisten dat er veel ploegen zouden komen, maar de intensiteit van de aandacht hadden we niet verwacht.”

Bij de Arbedsite pakken Gentse schepenen Tom Balthazar, Resul Tapmaz en De Clercq uit met het geheugen van Gent. In deze voormalige industriële site komen innovatie, werk en wonen samen, klinkt het. Voor het eerst beantwoordt de premier wat uitgebreider op enkele vragen. Bezoeken als deze moeten beleidsmakers naar het terrein brengen, klinkt het. “Het kan niet altijd over de begroting en het institutionele gaan,” zegt Di Rupo.

‘Zwartgezinde manifestanten’

Aan het bezoek wordt een einde gebreid in het Stadsmuseum STAM. “Daar staan enkele zwartgezinde manifestanten,” waarschuwt schepen De Clercq de premier. “Maar die staan er al even, ze zullen wel wat afgekoeld zijn.” Iemand merkt op dat het protest er sympathiek uitzag, met een bak bier erbij. Filip Dewinter laat via sms aan de pers weten dat er een honderdtal manifestanten van het Vlaams Belang zijn. Op dat moment steekt een interventiewagen met waterkanon de persbus voorbij. Toeval bestaat niet, toch niet bij zo’n uitgekiende uitstapjes.

Nederlanders in Gent: ‘Fantastische premier! Wij willen meteen ruilen’

Of toch. Plots houdt de karavaan halt, op het Woodrow Wilsonplein of ‘de Zuid’. De premier stapt uit, alle journalisten stormen de bus uit. De in groene uniformen gestoken schoolmeisjes van Sint-Bavo halen hun roze smartphones uit, de premier omhelst en laat zich omhelzen. De fotografen worden verdrongen door het volk. De premier schudt de handen van enkele glimmende Nederlanders: “Schitterend! Fantastisch! Prachtige premier, we willen meteen ruilen!” Ook nu weer: een beetje een Obamamoment.

De onverwachte stop maakt de veiligheidsdiensten zenuwachtig. Het meest bedrukte gezicht trekt echter een coördinator van De Lijn. In volle spits een premier droppen op ‘De Zuid’, zijn walkietalkie is waarschijnlijk al voor minder aan het loeien geslagen. Als de weg hervat wordt, sijpelt door dat Vlaams Belangers keet aan het schoppen zijn aan het STAM. Vandaar dat tijdens de fotosessie drie versterkte interventiewagens richting STAM stoven.

Gesmoord opstootje

De actievoerders blijken geïsoleerd te zijn op een afstand van het STAM. Filip Dewinter voert hen aan, samen met Joris Van Hauthem en Gentenaar Tanguy Veys. Ook Voorpost-oudgediende Luc Vermeulen scandeerde mee: “Di Rupo pedofiel!”. Het voornemen om weer wat meer Vlaams Blok te zijn, maakt het Vlaams Belang bij deze waar. Het door de veiligheidsdiensten gesmoorde opstootje van de Vlaamsnationalisten – die honderd manifestanten van Dewinter bleken wel mee te vallen – tekent het bezoek. Nogal vlak, strak uitgetekend en weinig aan het toeval overgelaten.

De premier rijdt met een auto

Was het bezoek aan Gent inderdaad een schooluitstapje, zoals gelachen werd in de persbus, dan onthielden wij twee zaken voor de overhoring. De premier liet zich door Gent rijden in een presidentiële karavaan. En de premier reed zelf twee toertjes, met twee geruisloze wagens.

Tot zover de eerste etappe van Elio Di Rupo’s charmeoffensief.
Knack

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...