Per dag 7 Gentse bejaarden slachtoffer van criminaliteit

Op vraag van Vlaams Belang-gemeenteraadslid Ortwin Depoortere blijkt uit cijfers van de korpsleiding van LPZ Gent dat in 2011 er 2.566 bejaarde personen (ouder dan 65 jaar) het slachtoffer werden van 2.378 feiten. Dit komt neer op gemiddeld 7 bejaarden die per dag het slachtoffer werden van criminaliteit.

Dit is ten zeerste onrustwekkend, gezien het aantal bejaarde slachtoffers elk jaar stijgt. In 2009 waren dat er 2.254 en in 2010 2.403. Vooral tasjesroof (48 feiten), zakkenrollerij (180 feiten), diefstallen in woningen (564 feiten) maar ook slagen en verwondingen (67 feiten) springen in het oog.

In Gent-Centrum (gevolgd door Nieuw-Gent) worden de meeste criminele feiten gepleegd met slachtoffers ouder dan 65 jaar.

Het feit dat de burgemeester niet antwoordt op de vraag welke specifieke maatregelen zullen worden genomen, betekent hopelijk niet dat onze Gentse senioren in de kou blijven staan.

Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor om criminelen die een misdrijf plegen tegen een bejaarde automatisch zwaarder zouden gestraft worden. De misdrijven gepleegd tegen senioren (+65 jaar) betreft immers de meest laffe vorm van criminaliteit. Het Vlaams Belang wil tevens een “Veilig-ouder-worden”-plan in Gent in de praktijk brengen waarbij naast een aantal preventieve maatregelen een premie uitgereikt wordt aan senioren die hun huizen beveiligen en/of een alarminstallatie plaatsen.

Ortwin Depoortere
Gemeenteraadslid Vlaams Belang

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...