Parlementsleden Vlaams Belang klagen met ludieke actie cordon sanitaire aan op Roeiregatta te Gent


“Eerste prijs Politieke Correctheid” voor Gentse Roei- en Sportvereniging (GRS)

Op zaterdag 9 april ’11 hebben Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn en Federaal Parlementslid Tanguy Veys, door middel van een ludieke actie, het cordon sanitaire aangeklaagd, ter gelegenheid van de 34ste Grote Internationale Voorjaarsregatta van de Gentse Roei- en Sportvereniging (GRS) aan de Watersportbaan te Gent (zie foto 1). Deckmyn en Veys wilden namelijk elk, zoals ze jaarlijks doen, de roeiregatta van de GRS sponsoren door een beker uit te reiken. Hun verwondering was echter groot toen beiden recent een brief van de GRS (zie bijlage) kregen waarin duidelijk gesteld werd dat ze niet welkom waren: “De GRS wil niet vereenzelvigd worden met standpunten, waarden en uitspraken die ingaan tegen de ethische dimensie die de GRS aan haar sportactiviteiten wenst te geven”.

Beide parlementsleden waren zeer verbaasd en ontgoocheld over deze recente koerswijziging van de GRS, terwijl ze bij de vorige edities van de GRS steeds met open armen werden ontvangen (zie foto 2), en er nooit een incident, aanleiding op partijpolitiek misbruik is geweest die deze boycot zou rechtvaardigen. Bovendien zijn de Belangers ook steeds bij andere sportmanifestaties (voetbal, minivoetbal, wandeltocht,…) welkom geweest en was er in de sport nog geen sprake van het fameuze “cordon sanitaire”.

Bovendien stonden op de lijst van sponsors voor deze regatta wel de namen van bijvoorbeeld minister Michel Daerden (PS) en Didier Reynders (MR) van wie zeker kan getwijfeld worden of hun standpunten, waarden en uitspraken niet ingaan tegen de ethische dimensie van de GRS.

Daarom beslisten beide Gentenaren om dan maar door middel van een ludieke actie de houding van de GRS in de verf te zetten. Gisteren hebben ze zelf een beker uitgereikt, niet zoals de gewoonte wil aan een deelnemer van de roeiregatta, maar deze keer aan het bestuur van de GRS zelf. Johan Deckmyn en Tanguy Veys bedachten het bestuur van de Gentse Roei- en Sportvereniging (GRS) met de “Eerste prijs Politieke Correctheid” (zie foto 3). Het bestuur van de GRS nam de beker in ontvangst en had duidelijk de ludieke boodschap met een knipoog begrepen (zie foto 4).

Tot slot mochten beide Vlaams Belangers wel hun portefeuille bovenhalen om de aankoop van een nieuwe roeiboot “Little Rebels Jeugdskiff” te sponsoren (zie foto 5). En zo werden met een glas en lach de plooien opnieuw glad gestreken.

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...