Parket seponeert klacht Deckmyn tegen Gents schepen Resul Tapmaz

Klacht tegen schepen Tapmaz geseponeerd
Klacht Vlaams Belang tegen Tapmaz geseponeerd

In een reactie op het werkbezoek van het Vlaams Belang aan Turkije in november 2011 haalde de Gentse sp.a-schepen Resul Tapmaz in de Turkse pers zwaar uit naar het Vlaams Belang, waarbij hij de leugens niet schuwde. Tapmaz stelde onder meer dat het Vlaams Belang in Gent de vreemdelingen “rioolratten” noemt, dat we varkenskoppen naar hun moskeeën gooien en de verdedigers zijn van de nazi’s die in Duitsland Turken levend in brand steken. Daarop diende de Gentse lijsttrekker Johan Deckmyn klacht in bij het parket.

Schepen Tapmaz verklaarde hierover dat hij niet zou reageren op de klacht ‘'in afwachting van de beslissing van het parket om de klacht te aanvaarden of te seponeren'.

En ja, Tapmaz werd door het parket op zijn wenken bediend. De klacht wordt geseponeerd, onbegrijpelijk… Ook de brief van het parket (zie bijlage) is trouwens moeilijk te begrijpen.

Een korte filmreportage over het bezoek aan Turkije vindt u op http://www.youtube.com/watch?v=MjIhRr0r_VE 

Meer info over de geseponeerde klacht vindt u op http://www.johandeckmyn.be/4/84/

————————————

In de media verscheen hierover het volgende:

Klacht tegen schepen Tapmaz geseponeerd

De klacht die Vlaams Belang-lijsttrekker Johan Deckmyn in november indiende tegen schepen Resul Tapmaz (sp.a) is geseponeerd door het parket. Die werd ingediend na het relletje rond de Vlaams Belang-remigratiecampagne 'Emirdag heeft je nodig'. Daarvoor gingen enkele Vlaams Belangers flyeren in de Sleepstraat, iets dat hen door het gros van de Turkse Gentenaren niet in dank werd afgenomen. Resul Tapmaz, Gentenaar van Turkse origine, ontstak in een furie en haalde in enkele Turkse kranten uit naar het Vlaams Belang. Zo zou hij onder meer hebben gezegd dat de partij de Turken in België als rioolratten beschouwt. Daarop diende Deckmyn klacht in. Die wordt nu geseponeerd. “Hoewel deze taal beledigend kan zijn, is ze geen grondslag voor laster of eerroof”, motiveerde Myriam Van Praet van het parket. “Begrijpe wie begrijpen kan”, reageert een teleurgestelde Deckmyn op zijn website. “Hoe zou het parket reageren als het Vlaams Belang zo'n uitspraken had gedaan over Resul Tapmaz?” Die laatste is dan weer tevreden over de beslissing van het parket. “Dit is een overwinning voor vrije meningsuiting en voor de democratie. Al had ik die beslissing wel verwacht”, aldus Tapmaz. (BVSG)
4 juli 2012, Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

————————————–

Klacht Vlaams Belang tegen Tapmaz geseponeerd

Schepen Resul Tapmaz (SP.A) wordt niet vervolgd voor uitspraken over het Gentse Vlaams Belang die hij deed in de Turkse pers. Het Gentse parket besliste een klacht van VB-lijsttrekker Johan Deckmyn te seponeren. “Tapmaz heeft in algemene bewoordingen gezegd hoe hijzelf denkt over het Vlaams Belang. Zijn woorden kunnen beledigend zijn, maar laster/eerroof is het niet', zegt het parket.

De klacht was een uitloper van de VB-campagne 'Emirdag heeft je nodig', waarmee het Gentse VB Turken wil stimuleren om terug te keren naar Turkije. Naar aanleiding van een bezoek van een Gentse VB-delegatie aan Emirdag zou Tapmaz zich in de Turkse pers negatief hebben uitgelaten over het VB.

Johan Deckmyn diende een klacht voor laster en/of eerroof omdat “Tapmaz de VB'ers ervan beschuldige de Gentse vreemdelingen rioolratten te noemen en varkenskoppen in moskeeën te gooien”. Maar het Gentse parket volgt die redenering niet en besliste de klacht te seponeren zonder verder onderzoek.

Warme ontvangst

“Resul Tapmaz heeft geen bepaald feit ten laste gelegd van uw persoon, doch zich in algemene bewoordingen uitgelaten over hoe hijzelf denkt over het Vlaams Belang, meer, hoe hij denkt dat de Gentse Turken gegriefd zijn door de 'warme ontvangst' die de parlementsleden van het Vlaams Belang te beurt viel in Emirdag”, meldt het Gentse parket.

“Ook de vermeldingen 'noemt de vreemdelingen in Gent rioolratten, heeft varkenskoppen in onze moskeeën gegooid, zijn verdedigers van de nazi's die in Duitsland Turken levend in brand steken, …' zijn geen bepaald feit naar de geest van de wet – alhoewel ze wel beledigend kunnen zijn – en deze kunnen dan ook niet als grondslag dienen voor de tenlasteleggeing laster/eerroof”, besluit het Gentse parket.

Overwinning

“Dit is een overwinning voor vrije meningsuiting en voor de democratie”, aldus Tapmaz. “Al had ik die beslissing wel verwacht.”

“Begrijpen wie begrijpen kan”, reageert Deckmyn op zijn website. “Wij vragen ons hoe het parket zou gereageerd hebben mocht het Vlaams Belang gelijkaardige uitspraken over Resul Tapmaz hebben gedaan.”
5 juli 2012, Het Nieuwsblad

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...