Paaltjes miserie in de Maaltebruggestraat en de wijde omgeving

KNIJPEN JA – KNIPPEN NEE

Tussenkomst commissie openbare werken   juni 2015

door Wis Versyp, gemeenteraadslid stad Gent.

Het initiatief tot het afsluiten van bepaalde straten in de wijk is gebaseerd op de vraag van een kleine, maar bij de groene schepen invloedrijke  groep van jonge gezinnen, die deze actie al jaren geleden – en toen terecht- zijn gestart. De ingreep die nu gebeurd is, is gebaseerd op tellingen van voertuigen voor het afwerken van de Sterre. Nadien was er nauwelijks nog sluipverkeer. Met een groene schepen in het stadsbestuur hebben ze nu toch hun zin gekregen.

Als je al deze gegevens op een rijtje zet, lijkt het er sterk op dat het knippen van de straten een ideologische beslissing is geweest: enkele personen vragen om de straten af te sluiten, op basis van tellingen en cijfers die op het moment van de vraag niet meer tellen, maar dit past uitstekend in de ideologie van “geen verkeer door binnenstraten, alles langs de grote assen”. Als die vraag nu gesteld wordt, op het juiste moment,  dan wordt daar gretig op ingegaan, ongeacht of het knippen nog dringend of redelijk is, of nog gewenst is bij  de grote groep buurtbewoners. Dat noemt men “het ijzer smeden wijl het heet is”….

Alle verkeer langs de grote assen…alsof daar geen mensen wonen! Bewoners van Voskenslaan en Kortrijksesteenweg voelen zich nu ook slachtoffer. Zij klagen terecht over de toegenomen drukte, maar mogen niet deelnemen aan de enquête….te veel tegenstemmen?????  En hoe moet  er nu niet rondgereden worden  in de buurt….dat is blijkbaar geen probleem….NIMBY….als het maar niet door mijn straat is!!!!

De buurt enquête loopt via internet; papieren versie moet je aanvragen…jonge mensen worden daardoor bevoordeligd. Voor oudere bewoners –zij die meestal tegen zijn- is dat geen evidentie.

Ondertussen is de buurt  grondig verdeeld in voor- en tegenstanders. De onvrede is groot, de samenhorigheid grondig verstrooid…Het stadsbestuur moet zich eens bezinnen wat het wil. Wat primeert hier???? Wil men een wijk  die rustig is omdat hij verkeersvrij gemaakt is, maar veel bewoners  niet tevreden zijn, of kiest men voor een wijk waar wél verkeer door komt, maar waar bewoners goed samenleven???? Met het mobiliteitsplan voor ogen zullen we die vraag in Gent nog vaak moeten stellen!

Wis Versyp.

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...